0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Japán szamócafajta

Bár a vertikális kertészet robbanásszerűen fejlődik, sok vállalat még mindig küzd azzal, hogy megoldást találjon a tevékenység közismerten magas működési költségeire.
Illusztráció

A spanyol vertikális farm, az AloAlto egyedi megközelítést alkalmaz. Alejandro Casacuberta, a cég egyik munkatársa úgy fogalmazott, hogy a költségoptimalizálás helyett a termékdifferenciálásra összpontosítanak.

Ennek fő oka az úgymond egyenlőtlen verseny. Például, ha a levélzöldségekre, salátafélékre fókuszálnak, akkor valójában az összes többi szabadföldi és növényházi ter­mesztővel versenyeznek.

Ez azt jelenti, hogy hatalmas rendszert kell felépíteni óriási beruházással, hogy az egységnyi költségek csökkenjenek. Ezért a farm más útját kereste a gazdaságos működésnek, és a zöldségeket más növényre, egészen pontosan szamócára cserélte. Arra koncentráltak, hogy olyan terméket kínáljanak, amelyben nagy növekedési lehetőség van. A megfelelő szamócafajta kiválasztásához az AloAlto csapata beutazta Japánt, több mint 3000 kilométert tett meg, és több mint ötven termelőt látogatott meg. Az európai és amerikai szamócafajták nemesítésének fő szempontjai egyebek mellett, hogy a gyümölcs nagy, hosszan eltartható és könnyen szállítható legyen. Japánban azonban más a helyzet:

Casacuberta szerint a japán szamócanemesítés középpontjában az áll, hogy a lehető legízletesebb legyen a gyümölcs. Az AloAlto végül talált beszállítót az általa kiválasztott japán fajtához, és elkezdte termeszteni, ezzel egyedülálló Európában.

Bár a vertikális farm nagyon sok folyamatot – például az öntözést, a klímaszabályozást és a világítást – automatizált, folyamatosan dolgozik a további fejlesztéseken, jelenleg a megújuló energiaforrások használatára és az energiahatékonyság növelésére összpontosít.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: