A spanyol vertikális farm, az AloAlto egyedi megközelítést alkalmaz. Alejandro Casacuberta, a cég egyik munkatársa úgy fogalmazott, hogy a költségoptimalizálás helyett a termékdifferenciálásra összpontosítanak.
Ez azt jelenti, hogy hatalmas rendszert kell felépíteni óriási beruházással, hogy az egységnyi költségek csökkenjenek. Ezért a farm más útját kereste a gazdaságos működésnek, és a zöldségeket más növényre, egészen pontosan szamócára cserélte. Arra koncentráltak, hogy olyan terméket kínáljanak, amelyben nagy növekedési lehetőség van. A megfelelő szamócafajta kiválasztásához az AloAlto csapata beutazta Japánt, több mint 3000 kilométert tett meg, és több mint ötven termelőt látogatott meg. Az európai és amerikai szamócafajták nemesítésének fő szempontjai egyebek mellett, hogy a gyümölcs nagy, hosszan eltartható és könnyen szállítható legyen. Japánban azonban más a helyzet:
Bár a vertikális farm nagyon sok folyamatot – például az öntözést, a klímaszabályozást és a világítást – automatizált, folyamatosan dolgozik a további fejlesztéseken, jelenleg a megújuló energiaforrások használatára és az energiahatékonyság növelésére összpontosít.