0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tehenészeti telepet adott át a Solum Zrt. Komáromban

Új tehenészeti telepet adott át, valamint fejlesztette gépparkját és növelte silózó kapacitását a Komárom közeli Nagyherkálypusztán csaknem 3 milliárd forintos beruházással a Solum Zrt.
Komárom, 2023. október 5. Nagy István agrárminiszter a Solum Zrt. aranytörzskönyves szarvasmarháival a társaság új tehenészeti telepének avatásán a Komárom közeli Nagyherkálypusztán 2023. október 5-én. Fotó: MTI/Kovács Attila

Nagy István agrárminiszter a létesítmény csütörtöki avatásán kiemelte, a kormány elkötelezett az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának megőrzése mellett. A Vidékfejlesztési programban telephelyfejlesztésre eddig 1742 kérelemre több mint 196 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg.

Molnár Attila polgármester, Nagy István agrárminiszter, Czunyiné Bertalan Judit országgyûlési képviselõ és Csorba Zsolt, a Solum Zrt. vezérigazgatója (középen, b-j) Fotó: MTI/Kovács Attila
A miniszter hozzátette, a 2022. május elejétől kezdődő gazdálkodási évben jelentősen emelkedtek a támogatási összegek. Ha egy kedvezményezett minden kötelezettséget vállalt, úgy egy-egy állat után 284 euró éves támogatásban is részesülhetett.

Nagy István elmondta, a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapján 2027-ig is lesznek beruházási, járványvédelmi, génmegőrzési, valamint állatjóléti támogatások.

A terv másik fontos célja a zöld beruházások támogatása, azaz a feldolgozóüzemek energia-önellátásának növelése.

A célok elérésére legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezése várható az élelmiszerágazatban.
MTI/Kovács Attila

Csorba Zsolt, a Solum Zrt. vezérigazgatója elmondta, a bajor tulajdonú Sano cégcsoport 2020-ban vásárolta meg a komáromi Solum Zrt.-t, azóta telephelyeiken összesen 22 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

Az átvétel óta közel 20 százalékkal növelték a tejelő tehenek számát, a tejtermelés 12 százalékkal emelkedett.

A Solum Zrt. a mezőgazdasági szakképzés terén a helyi szakiskolák mellett a Széchenyi István Egyetemmel is együttműködik, rendszeresen fogad a technológia iránt érdeklődő szakembereket, valamint mezőgazdasági gépeket gyártó cégeknek biztosít tesztelési lehetőséget – ismertette Csorba Zsolt.

A Solum Zrt. majdnem 200 embert foglalkoztat, a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint társaság 2021-ben 6,2 milliárd, 2022-ben 9,4 milliárd forint árbevételt ért el, a bevételek fele állattenyésztésből származott. A tavalyi évet 324 millió forint adózott eredménnyel zárta az előző évi 152 millió forint veszteség után.

MTI/Kovács Attila
Forrás: MTI

Magazin ajánló: