0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Soha nem látott volumenű természetvédelmi beruházások valósultak meg hazánkban

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2014-2023-ig mintegy 40 milliárd forint nagyságrendben, több mint 100 ezer hektáros területen dolgoztak a nemzeti parkok munkatársai.
Hazánkban 2010 óta eddig soha nem látott volumenben valósultak meg természetvédelmi beruházások, hiszen a hazai 10 nemzeti park 465 fejlesztést hajtott végre 90 milliárd forint összértékben, amellyel több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota

– jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Kiemelt jelentőségű vizes élőhelyek fejlesztése és bemutatása Fejér vármegyében” című KEHOP projekt zárórendezvényén, csütörtökön, Dinnyésen.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében 2014-2023-ig mintegy 40 milliárd forint nagyságrendben, több mint 100 ezer hektáros területen dolgoztak a nemzeti parkok munkatársai. Ezen projektmegvalósítás kétharmada klasszikus élőhely rekonstrukciós tevékenység volt, amelynek kétharmada – a ma záruló projekttel együtt – a vizes élőhelyekre fókuszált.

Rácz András arról beszélt, hogy

Magyarország teljes területének csaknem egyharmada természetközeli állapotban maradt fent, amely nemzeti örökséggel a környező országok nem rendelkeznek.

Ezek a területek emberi tevékenységnek köszönhetően feldarabolódtak, a jó természetvédelmi állapot megőrzése pedig a nemzeti parkok folyamatos beavatkozását, munkáját igényli. A természetvédelem sajátos terület, hiszen az állami erőfeszítés; a jogszabályalkotás, illetve a nemzeti parkok több mint 1300 kollégájának a terepmunkája rendkívül fontos, de a helyben élők támogatása nélkül nem érne célt – méltatta az összefogást az államtitkár.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a KEHOP keretében 8 projektben vett részt, így csaknem 2,4 milliárd forint nagyságrenddel, 2800 hektáron történtek a természeti állapot javítását célzó beruházások. Ugyanezen célból a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében 7 projektben, 2,8 milliárd keretösszeggel, 2400 hektáros területen hajtottak végre fejlesztéseket a nemzeti parkok – emelte ki Rácz András, majd hozzátette: a jelenleg záruló 530 millió forint nagyságrendű projekt többek között a Velencei-tavi Madárrezervátumot, a Dinnyési Fertőt és a Sárrét Tájvédelmi Körzetet is érintette.

Forrás: Agrárminisztérium

Magazin ajánló: