0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szaporítsuk kedvenc mediterrán növényeinket

Minél melegebb van, annál nagyobb sikerre számíthatunk.

Valószínűleg minden kertésznek van a birtokában legalább egy cserép leander, sétányrózsa vagy murvafürt. A legegyszerűbben dugványozással szaporíthatjuk őket, és minél melegebb van, annál nagyobb sikerre számíthatunk, a kész növényeket pedig akár el is ajándékozhatjuk.

Zölddugványozás során a növény zöld, növekedését épp befejezni készülő hajtását használjuk fel.

A félfás dugványozás csak a hajtásállapotban különbözik, a növekedésüket már befejezett leveles hajtásokból készítjük a fás és a friss hajtás közötti állapotban. Fejdugvány készítésekor csak a növény hajtáscsúcsát használjuk föl, szárdugványozásnál az egész hajtást hasznosítjuk.

Lehetőleg virágos hajtást vágjunk dugványnak

Dugványokat a nyár folyamán egészséges növényről vágjunk, lehetőleg a reggeli órákban, amikor még feszesebbek a hajtások.

Elősegíti a gyökeresedést, ha közvetlenül a levél alatt vágjuk a dugvány talpát, sima, enyhén ferde metszlappal.

Ezután távolítsuk el az alsó leveleket, de a levélzet felső harmadát hagyjuk meg. Mindenképpen vágjuk le a virágokat, bimbókat, terméseket, így a hajtás a gyökérképződésre tudja fordítani minden energiáját.

Távolítsuk el az alsó leveleket és a virágot
Sötét üvegben érdemes gyökereztetni a leandert, mert melegebb benne a víz

Leandernél (Nerium oleander) zölddugványozással számíthatunk a legjobb gyökeresedésre. Mielőtt nekilátunk, érdemes kesztyűt húzni, mert a leander mérgező, tejnedve bőrirritációt okozhat.

Vágjunk kb. 15-20 cm-es, lehetőleg virágos hajtáscsúcsokat.

Az előkészített dugványokat állítsuk vízzel teli edénybe úgy, hogy a leveles részek ne érjenek a vízbe. Ha az edény sötétebb (pl. sörösüveg), akkor a víz könnyebben átmelegszik. Hetente érdemes cserélni a vizet, de a dugványokat ne húzzuk ki az edényből, mert sérülhetnek a gyökerek.

A sétányrózsánál (Lantana camara) félfás, arasznyi dugványokat készítsünk, majd ültetőközegben gyökereztessük.
Néhány apró lyukat készítsünk a szellőzés miatt

Legjobb a folyami homok, perlit, tőzeg, illetve ezek keveréke, de mindenképpen elegendőnedvességet tudjon elraktározni, és vezesse el a fölösleget.

A cserepet töltsük meg a közeggel, öntözzük be alaposan és tömörítsük. Ültetőfával (kb. ceruza vastagságú kihegyezett ág) fúrjunk kb. 5 cm mély lyukat, és abba helyezzük a dugványokat.

Ha túl mélyre ültetünk, könnyen elrohadhatnak. Viszonylag sűrűn ültessük egymás mellé, de a dugványok levelei ne érjenek egymáshoz, és alaposan nyomkodjuk le a talajt, hogy ne maradjon levegő körülötte.

A gyökeresedéshez fontos a magas páratartalom, ezért legegyszerűbb, ha hurkapálcával feltámasztott átlátszó, néhány helyen kilyukasztott nejlonzacskót helyezünk a cserépre.

Naponta ellenőrizzük a dugványokat, távolítsuk el a lehullott, elszáradt leveleket, és a földjük legyen állandóan nedves és meleg (ideális a közeg 25-30 °C-os hőmérséklete). Ha a levéllemezek ismét kifeszülnek, akkor megindult a gyökeresedés, és mikor új hajtások is megjelennek, az már erős gyökérzetre utal.

 

A murvafürt (Bougainvillea) szaporítása félfás dugvánnyal történhet, de nehezen gyökeresedik. A legjobb eredménnyel az augusztus eleji fejdugvány kecsegtet, amit csak egyszerűen kitörünk kézzel.

A gyökerek fejlődését segíthetjük gyökereztető porral, vagy őrölt fahéjjal, ami még a betegségeket okozó gombákat is segít távol tartani.

A dugványokat tegyük meleg és világos, de nem tűző napos helyre. A gyökeresedés néhány hét alatt végbemegy, ezután ültessük el jó szerkezetű, tápanyagban gazdag virágföldbe. Ha néhányszor visszavágjuk őket, akkor bokrosabb növényt kapunk.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: