0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

A légszennyezés csökkenti a beporzás mértékét

Érdekes vizsgálatot végzett az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központ kutatócsoportja: laboratóriumi körülmények között mérték, a közúti közlekedés légszennyezése milyen hatást gyakorol a beporzó rovarokra.

A BBC-től szemlézett hír szerint szélcsatornás szimulációban azt vizsgálták, hogy a virágok által kibocsátott illatanyagok milyen távolságra terjednek a különböző mértékű szennyezési szintek mellett – közelebbről a talajközeli ózon szintjének hatásaira voltak kíváncsiak. (Talajközeli ózon jellemzően akkor képződik, amikor a kipufogógázok nitrogén-oxidja a napfény hatására lebomlik.)

Magas ózonkoncentráció mellett a virágok illata nem képes hatékonyon odavonzani a beporzó rovarokat

Az eredmények azt mutatták, hogy az ózonkoncentráció növekedésével a virágok illatanyagaként szolgáló illékony szerves vegyületek kölcsönhatásba lépnek az ózonnal, és ahogy a kölcsönhatás erősödik, az illatanyagok annál kevésbé terjednek a levegőben.

Ez azt jelenti, hogy magas ózonkoncentráció mellett a virágok illata nem képes hatékonyon odavonzani a beporzó rovarokat. Sőt, már csekélyebb szennyezés mellett is felére csökkent a méhek beporzó tevékenysége.
Csekélyebb ózonszennyezés mellett is felére csökkent a méhek beporzó tevékenysége
A kutatási eredményt továbbfűzve az is megállapítható,  hogy a talajközeli magas ózonkoncentráció miatt a méhek beporzó tevékenysége csökken, ami kihat a földi életre: oxigéntermelés, élelmezés-biztonság stb.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: