0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Jobb, ha távol tartod magadtól: 3 tény a patkányokról

Kultúránk történetében a patkányok mindig is vegyes érzelmeket váltottak ki az emberekből. Egyesek számára érdekes és élettel teli állatok, mások viszont idegenkednek tőlük és szeretnék távol tartani őket otthonaiktól.

A vándorpatkány (Rattus norvegicus), amely gyakori patkányfaj, különösen sokat vitatott és nem örvend túl nagy népszerűségnek. Most három érdekes tényt mutatunk be a patkányokról, hogy jobban megértsük ezt az állatot és hogyan óvhatjuk meg otthonunkat tőlük.

Szaporodásuk és alkalmazkodóképességük

A vándorpatkányok hírhedtek szaporaságuk miatt. Egyetlen pár patkány és azok utódai hatalmas populációt hozhatnak létre rövid időn belül. Egy év alatt akár 200 utódot is képesek világra hozni. Ez az elképesztő szaporaság teszi lehetővé számukra, hogy gyorsan elterjedjenek és meghódítsák környezetüket.

  • Szaporodásukat megvizsgálva még a laikusok is hamar rájönnek, hogy ha befészkelték magukat valahol, ott rövid időn belül megsokszorozhatják számukat. Egy év alatt 4-7 alkalommal is képesek utódokat nemzeni, ami alkalmanként 6-12 kicsinyt jelent.
  • A vándorpatkányok kiválóan alkalmazkodnak a változó környezeti feltételekhez. Képesek szinte bármilyen élőhelyen túlélni, beleértve az emberi településeket, a mezőgazdasági és az ipari területeket is. Élelem szempontjából is rendkívül alkalmazkodók. Mindenevők, tehát szinte bármit megesznek, amit találnak. Az emberi élelmiszerek, gabonák, gyümölcsök, és akár az élő növények is a táplálékuk lehetnek. Jók a térbeli navigációban, és könnyen tájékozódnak, így gyorsan terjednek és meghódítják a kiszemelt területeket.
  • A patkányok társas állatok, csoportokban élnek, osztozva az élelemforrásokon és a védelemben. Ez a képességük nagyban megnöveli túlélési esélyeiket.

Strukturális károk

Érdekes tény, hogy a patkányoknak folyamatosan rágniuk kell, hogy koptassák fogazatukat. Fogaik növekedésének kompenzálására folyamatosan rágcsálnak kemény tárgyakat, például a faanyagot, kábeleket és műanyagot is beleértve. Ennek eredményeként károkat okozhatnak épületek szigetelésében, falakban, padlókban és elektromos vezetékekben. A kábelek rágása súlyos elektromos hibákat vagy tüzet is okozhat, nem is beszélve ezeknek a károknak az anyagi vonzatáról. Gyakran ásnak, járatokat, fészkeket alakítanak ki az épületek alatt vagy a kertekben. Ennek következtében talajerózió és az épületek alapjának károsodása is felléphet, aminek következményeibe még belegondolni is rossz.

Egészségügyi kockázatok

A vándorpatkány jelenléte komoly egészségügyi kockázatot jelent. Betegségeket és parazitákat terjeszthetnek, allergiás reakciókat válthatnak ki és beszennyezhetik az élelmiszereket.

A vándorpatkányok hordozhatnak különböző kórokozókat, amelyek emberi egészségre veszélyesek lehetnek. A Leptospira baktériumot például a patkányok vizelete tartalmazhatja és ha az ember közvetlenül vagy közvetve érintkezik a fertőzött vizelettel, komoly fertőzés alakulhat ki, amely a Leptospirosis nevű betegséghez vezethet.

A Salmonella baktériumok is jelen lehetnek a patkányok ürülékében vagy testnedveiben. Ha az ember érintkezik a patkány által beszennyezett élelmiszerrel vagy felületekkel, megbetegedhet.

A patkányok szőrzete, ürüléke és vizelete allergén anyagokat tartalmazhat, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki azokban az emberekben, akik erre hajlamosak. Ezek az allergiás reakciók lehetnek túlzott könnytermelés, orrfolyás, köhögés és bőrirritáció. Az allergiás reakciók különösen veszélyesek lehetnek azoknál az embereknél, akik már szenvednek egyéb légzőszervi problémáktól vagy allergiától. Ebben az esetben a patkányok által okozott tünetek sokkal súlyosabban jelentkezhetnek.

Amennyiben az élelmiszerekkel vagy az élelmiszerek tárolására szolgáló felületekkel érintkeznek, szennyezhetik azokat. Ez komoly élelmiszerbiztonsági problémákat okozhat és élelmiszerekkel terjedő betegségekhez vezethet.

A patkányok harapásai vagy karmolásai is veszélyesek lehetnek. Az ilyen sérülések könnyen elfertőződhetnek, orvosi ellátásra lehet szükség.

Az itt felsoroltak a legismertebb betegségek melyet ezek a rágcsálók okozhatnak, harapásukat követően egyéb más megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók.

Az egészségügyi kockázatok és a strukturális károk minimalizálása és megelőzése érdekében a következő dolgokra figyelj:

  1. Esélyt se adj számukra, hogy élelmet találjanak nálad. Használj zárható fedelű tárolókat és szemeteseket, melyeket rendszeresen tisztíts és fertőtleníts.
  2. A kerted legyen rendezett, zöld és egyéb hulladékoktól mentes. A túlburjánzott növényzet remek búvóhely a patkányok számára.
  3. A házi kedvenceid etetőjét használat után zárd el, hiszen az állateledeleket is nagy élvezettel fogyasztják.
  4. Rendszeresen tartsd karban otthonod, a nyílászárók és a falazat állapotát a hideg idő beállta előtt érdemes felülvizsgálni.
  5. Ha patkányok jelenlétét észleljük otthonunkban vagy környezetünkben, forduljunk szakemberhez segítségért.

Annak érdekében, hogy megvédjük otthonunkat és egészségünket a patkányoktól, a legalapvetőbb dolog, amit tehetünk a megelőzés. Egy rendezett, tisztán tartott környezet nem túl kedvező a rágcsálók számára, mindemellett, ha minimalizálod a patkányok számára elérhető táplálék és rejtekhelyek mennyiségét szinte biztosan nem találod szemben magad velük.

Posztunkban elhangzott, hogy bár a vándorpatkányok több szempontból is problémát jelenthetnek, megfelelő ismerettel és intézkedésekkel kezelheted a problémát. Az alapvető higiéniai és megelőző intézkedések betartása, a szakember bevonása, valamint a környezetünk gondos megfigyelése segít abban, hogy otthonunkat és egészségünket megóvjuk a patkányok okozta veszélyektől. Legyünk tudatosak és proaktívak a patkányokkal kapcsolatos problémák kezelésében!

 

Forrás: BLA-TOX Kft.