0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

A spanyol borágazat legnagyobb botránya

Két nagy spanyol bortermelő címkéi tévesztették meg a vásárlókat azt sugallva, hogy sokkal jobb minőségű bor van a palackban, mint amit valójában beletöltöttek.

A spanyol borágazat legnagyobb botrányaként emlegetik a címke-csalást, a két éve indult nyomozás most a bíróságon folytatódik. A vád a két Castilla-La Mancha régióbeli boróriás ellen az, hogy illegálisan olyan presztízscímkéket helyeztek el több millió palackon, amelyeknek soha nem lett volna szabad rajta lenniük., derül ki  a nyomozás során született iratokból.

A két cég tulajdonosa és vezetője, Garcia Carrion és Felix Solis  a világ legnagyobb bortermelői közé tartoznak, boraikat világszerte exportálják, akiket jelenleg gazdasági csalással, dokumentáció meghamisításával, a vevők megtévesztésével és hamis reklámozással vádolnak.  A vádak szerint a Castilla-La Mancha tartományban található DO Valdepeñas borvidékről származó több mint 15,5 millió liter boruk címkézése volt szabálytalan.

A vita a crianza, reserva és gran reserva kategóriákról szól, amelyek a bor tölgyfahordókban és palackokban történő érlelésének pontos időtartamára vonatkoznak. Ezek  a kategóriák befolyásolják a borok árát – általában a gran reserva kategóriába tartozó borok a legdrágábbak. A Garcia Carrion és a Felix Solis pincészetekből származó borok már hatmillió liternyi bora kapta meg illegálisan ezt a minősítést.

Számos más spanyol borvidékhez hasonlóan a DO Valdepeñas is pontos  követelményeket támaszt a meghatározott osztályú borok előállítására, legyen szó vörös, fehér vagy rozé borokról. A crianza osztályba sorolt vörösborokat legalább 24 hónapig kell érlelni, ebből legalább hat hónapot tölgyfahordóban. A reserva osztályba tartozó vörösborok esetében a teljes érlelési idő legalább 36 hónapra hosszabbodik, amelyből 12 hónapnak hordós érlelésnek kell lennie. A gran reserva osztály viszont azt jelenti, hogy a vörösbornak legalább 24 hónapot kell hordóban töltenie, majd ezt követően legalább 36 hónapot palackban.

A 2021-ben indított vizsgálat szabálytalanságokat talált a dokumentációban. Eltérés mutatkozott az egyes osztályokba jogszerűen besorolható bormennyiségre vonatkozó termelési adatok és a végül a rangos megnevezésekkel kitüntetett – belföldön és külföldön forgalomba hozott – bormennyiség között.

Ennek az az oka, hogy a borvidéki hatóságok minden évben gondoskodnak arról, hogy pontosan annyi liter bort állítsanak elő a szigorú követelményeknek megfelelően, amennyit az egyes osztályokba sorolnak. A két bortermelőt azzal vádolják, hogy nem teljesítette a borok hordós és palackos érlelésére vonatkozó követelményeket. Kiderült, hogy a pincészetben rendelkezésére álló hordók száma nem lehetett volna elegendő olyan minőségű vörösbor előállításhoz, ami a címkéken szerepelt.

Forrás: rp.pl

Magazin ajánló: