
fotó: pxhere.com
A tojástermelő gazdálkodók 21. alkalommal ünnepelték szakmai konferenciával a legtökéletesebb élelmiszert, a tojást.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntőjében egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy
Ezen a téren a hazai tojáságazat szereplői számíthatnak a NAK-ra a nemzetközi szakpolitikában való határozott képviseletre, emellett a köztestület saját eszközeivel és szolgáltatásaival továbbra is segíti az ágazat szereplőinek munkáját, legyen szó akár szakmai javaslatokról vagy ágazati törekvések támogatásáról.

fotó: AM/Vermes Tibor
Támogatások telepfejlesztésre, állatjólétre
Nagy István agrárminiszter az eseményen rávilágított, napjainkban azzal kell szembesülnünk, hogy a ma embere tudatlanságból nem fogadja el a nagyüzemi állattartást, azzal szemben romantikus elképzelések alapján állatjóléti kifogásokkal él. Ezért a tudomány, a tenyésztés és a takarmányozás egységes választ kell, hogy adjon e vádakra.
Kérdezzék meg ezektől az emberektől, hogy ők maguk hajlandók-e a saját szükségletükre jószágot tartani! Ha nem, akkor adják meg a tiszteletet azoknak, akik erre tették fel az életüket! – mondta Nagy István
A miniszter arra is emlékeztetett, hogy a szaktárca az elmúlt időszakban folyamatosan támogatta az ágazat fejlődését és versenyképességének megőrzését.
A tárcavezető kiemelte, továbbra is fontos támogatási formája a tojáságazatnak az étkezési tojást termelő, illetve tenyészbaromfi állományok állatjóléti támogatása – ennek formája a toxinmentes takarmányozás biztosítását célzó jóléti támogatás. Éppen ezért kapott összesen csaknem 600 baromfitartó 13 milliárd forint összegű támogatást.

fotó: AM/Vermes Tibor
Takarmányozás, állatjólét, fogyasztói preferenciák
A szakmai témák közt voltak kifejezetten a termelők számára érdekes és hasznos takarmányozási, állatjóléti, higiéniai előadások, illetve a fogyasztói preferenciákról és a tyúktartás ökológiai lábnyomáról is. Utóbbi témával kapcsolatosan a MATE Kaposvári Campusán végeztek kutatásokat, amelyekről Állattenyésztés című lapunk 2023/4. számában olvashatnak részletesen.
A tojásminőségről, illetve arról, hogy a fogyasztók milyen szempontok alapján választanak a különféle tartási módokból származó tojások közül dr. Erdélyi Márta és dr. Kovács-Wéber Mária számoltak be.

fotó: hba
A MATE Szent István Campusán lezajlott kutatások szerint a mezei fogyasztónak korántsem az állatjólét lebeg a szeme előtt tojásvásárláskor, hanem az, hogy a tojás tiszta-e, törött-e és meddig tartható el.
A világnapi program ünnepi eseménnyel zárult, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége díszoklevéllel köszöntötte azon tagjait, akik már 30 éve erősítik a Tojásszövetséget. A kitüntetettek: a Gyermelyi Tojás Kft., a Pák-To Kft., a Rábamenti Agrár Kft., a Szemes Művek Kft., a Vitaleggs Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft., az Aves Kft., a Gallus Tojástermelő és Értékesítő Kft., a Szíjártó Kft., a Egg-Land Mezőgazdasági Kereskedelmi Szolgáltató és Termelő Kft., valamint az Aranybulla Kft.