0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Segítenek a leégett bőrön

Ha megtörtént a baj, számos növényt hívhatunk segítségül.

Bőrünk fő ellensége a leégés, ugyanis az életünk során elszenvedett leégések hajlamossá tesznek a bőrrák kialakulására, ezért tudni kell mértéket tartani. A napozás hozzájárul szervezetünk D-vitamin- ellátásához, tehát a napsütés teljes elkerülése sem jó megoldás. Ha mégis megtörtént a baj, számos növényt hívhatunk segítségül.

Nyáron, a 11 és 16 óra közötti időszakban 10-20 perc napozás bőven elegendő ahhoz, hogy megszerezzük a napi D3-vitamin-adagunkat. Az is fontos, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a napsugarak élvezetéhez ahelyett, hogy hirtelen erőteljes, vagy hatalmas mennyiségű napsütéssel sokkolnánk.

Amikor legjobban tűz a nap, csak rövid időt töltsünk napsütésben

A napégett bőr kezelése során első a hűtés. Helyezzünk hidegvizes borogatást a bőr­felületre, ha semmi más nem áll rendelkezésre, de a folyóvizes hűtés ennél jobb hatású. Ezzel csökkenthetjük a károsodás mértékét és jó esetben a felhólyagosodást is megelőzzük. Az olajos kencék ilyenkor csak ártanak!

Számos növényi hatóanyag lehet segítségünkre a napégés kezelésére.

Egyik ilyen a zablisztes fürdő: fél csésze zablisztet adjunk egy kád hűvös vízhez, és mártózzunk meg benne, 15-20 percig hűtsük magunkat a „zabtejben”. Kisebb felületekre tehetünk uborka-, burgonya-, vagy almaszeletet, esetleg reszeléket. Már régen is bizonyított, jó kezelési mód, hogy salátalevelet áztassunk forró vízben, majd az ázalékot tegyük hűtőszekrénybe, és miután kihűlt, tiszta textillel borogassuk az érintett helyet. Kipróbálhatjuk a fekete teás borogatást is: készítsünk forrázatot 4 natúr teafilterrel és egy liter vízzel. Miután kihűlt, hűtőszekrényben hűtsük tovább. Tiszta textillel felitatva borogassuk be vele a sérülés helyét. Az Aloe vera zselé az egyik legjobb hűsítő és hidratáló, amit többször kenünk a bőrre.

Agyagpakolás alkalmazásakor az érintett testfelület nagyságához mérten tegyünk fehér, vagy zöld kozmetikai agyagot egy kis üvegtálba, adjunk hozzá annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk, és alaposan keverjük el fakanállal vagy spatulával. Kenjük fel, majd 15-20 perc múlva langyos vízzel öblítsük le. Nagy felületű égés esetén egy kád vízhez tegyünk 3-4 evőkanál agyagot, és hűsöljünk benne 15 percig. A rózsa is csillapítja a napégés kellemetlenségeit, erre a rózsavíz, a sziromtea és a zúzott rózsaszirmokból készített pakolás is megfelelő.

Köztudott, hogy nyáron óvatosan kell bánni az orbáncfűvel, mert fényérzékenyítő hatású, ezért fogyasztása után ajánlott kerülni a napfényt. Leégés után viszont óriási segítség. Először inkább csak a teájával próbálkozzunk, jóval később az olajos macerátum is szóba jöhet.

Hűsítő céllal a napégette bőrre tehetünk még egy evőkanál joghurtból és két szem zúzott szamócából készült keveréket. Kenjük a szamócapépet az érintett felületre és hagyjuk rajta legalább 5 percig.

Súlyos sérülés esetén óvni kell az érzékeny és védelmében meggyengült bőrfelületet a fertőződéstől. Akár két hónap is szükséges lehet a bőr teljes regenerálódásához, amit érdemes kívülről és belülről is megfelelőképpen támogatni. Ha más okból nem ellenjavallt, akkor hasznos növelni az antioxidánsok, valamint a gyulladáscsökkentő és bőrépítő anyagok fogyasztását.

A rehabilitáció alatt a bőr az egyes funkcióit nem tudja betölteni, például egy ideig fogékonyabb lesz kórokozókkal szemben, továbbá alkalmatlanná válik a D-vitamin gyűjtésére.

Könnyű belátni, hogy a megelőzés a legjobb választási lehetőség, de ha mégis megtörtént a baj, cselekedjünk mielőbb.

Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: