0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A bolygó meggyógyítja magát, de mi lesz velünk?

Napjainkban 2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban, és a számuk a következő években várhatóan meredeken emelkedni fog.
A 75 millió forint értékű szállítmányt a legnagyobb hazai élelmiszergyártók és kereskedők ajánlották fel (Fotó: Élelmiszerbank)

„Azt gondolom, a ma emberének nem a Föld miatt kell aggódnia, a bolygó úgyis meggyógyítja magát. De ha mi, emberek nem óvjuk a környezetet, egyszerűen kipusztulunk.” –

Így foglalta össze gondolatait Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a FAO, az Élelmiszerbank és az Agrárminisztérium közös rendezvényén, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén.

Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának megbízott vezetője és Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár

Az olimpiai és világbajnok úszók, valamint vízilabdázók azért kaptak felkérést a közreműködésre, hogy felhívják a figyelmet a víz problémájára.

Napjainkban 2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban, és a számuk a következő években várhatóan meredeken emelkedni fog.

Az aszályok, a csapadékhiány és az emelkedő átlaghőmérsékletek már Közép-Európában is éreztetik negatív hatásukat – hívta fel a figyelmet Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodájának megbízott vezetője. Szerinte létfontosságú befektetni az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba, és a változásban, egy víztakarékos és ellenálló világ kialakításában a kormányoktól az egyénekig mindenkinek szerepet kell vállalnia. A vízszennyezés és -pazarlás elkerülése, az újrafelhasználás és a helyi, szezonális, friss élelmiszerek előnyben részesítése is fontos részei ennek a küzdelemnek.

Szécsi Zoltán, Juhász Anikó, Cseh Balázs, Nabil Gangi és Cseh László (Fotó: Élelmiszerbank)

Az európai és közép-ázsiai régió fő kihívásai a vízhiány, az éghajlatváltozás, a talajerózió, a romló talajélet, a termőföld védelme és a tulajdonlásával kapcsolatos problémák.

A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés érdekében az egyre szélsőségesebb időjárás várható hatásainak ismeretében, azokkal lépést tartva kell fejleszteni a mezőgazdaságot

– hangsúlyozta Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

A rendezvényen elhangzott, hogy

néhány éven belül a kisebb vízigényű növények – például a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis – dominálhatják a régió élelmiszer-termelését és ezáltal az étrendünket is.

Ezek az alapanyagok szárazságtűrők, hatékonyan termeszthetők és táplálók, de Európában kevéssé elismertek. Pedig az ENSZ a köles nemzetközi évévé nyilvánította 2023-at, kiemelve magas rosttartalmát, tápértékét, valamint glutén- és laktózmentességét.

A Hősök terén rendezett élelmezési világnap résztvevői egy vízbarát menüt is megismerhettek “fenntartható csalánfőzelékkel”, csicseriborsó fasírttal és „klímabarát kölesgombóc” desszerttel, amiknek a receptjeit nyilvánosan elérhetővé tették a szervezők.

Cseh László az úszómedencében nőtt fel és vált világbajnokká. Mint mondta, apaként a korábbinál is fontosabb lett számára a környezettudatosság. Úgy véli: „Mindenkinek meg kell tennie néhány kis lépést a maga környezetében. Zárjuk el a vizet fogmosás és zuhanyzás közben! Kádbanfürdés helyett a zuhanyzást válasszuk! Az étolajat pedig ne a lefolyóba öntsük, ne szennyezzük vele a vizeket! Apróságok, de ha sokan teszünk így, az együttes hatásunk már érezhető lehet.”

Szécsi Zoltán tíz évvel ezelőtt maga is családi gazdálkodó lett, így közvetlen tapasztalatai vannak a vízhiány hatásáról az élelmiszer-termelésre. Mint mondta, a tavalyi aszály hatásait még évekig érezni lehet a földeken. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a saját háztartásában mindenki tehet a túlfogyasztás és az élelmiszerpazarlás ellen.

A FAO és az Élelmiszerbank idén már tizennyolcadik alkalommal indította útjára az adománykonvojt a Hősök teréről. A huszonegy kamionból, illetve teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított az egyesület raktárába, ahol 13 ezer élelmiszercsomag készül majd belőle rászorulók számára. A 75 millió forint értékű szállítmányt a legnagyobb hazai élelmiszergyártók és kereskedők ajánlották fel.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Évente kilencmillió kiló élelmiszert mentenek meg a megsemmisítéstől – mondta el Cseh Balázs, a szervezet elnöke.

Forrás: Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Magazin ajánló: