0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 23.

Felix és Taqua is megérkezett a Nyíregyházi Állatparkba

A 2009-ben született, óriási termetű medvék Svédországból kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Keddtől láthatják az érdeklődők a Nyíregyházi Állatpark medvecsapatába újonnan érkezett, mintegy négyszáz kilogramm súlyú eurázsiai barnamedvét (Ursus arctos arctos) és a több mint hatszáz kilogrammos kodiak-medvét (Ursus arctos middendorffi) – adta hírül az MTI.

A 2009-ben született, óriási termetű kodiak, Taquka és társa, Felix, a 2013-ban világra jött barnamedve 2017 óta éltek együtt a svédországi Orsa Ragadozó Parkban, innen kerültek át közel kétezer kilométeres utazás után a sóstógyógyfürdői látványosságba – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője.

Hozzátette, mindkét medve jól viselte a hosszú utat és már láthatóak az állatpark Medve erdejében.

A szakember elmondta, az alaszkai Kodiak-szigetén honos medvék egyedeit tartják a világ legnagyobbra növő barnamedvéinek. A több mint háromezer egyedet számláló fajta még a kalandregényekből ismert grizzlynél is nagyobb, azonban nála kevésbé elterjedtebb.

A kodiak-medve a barnamedve legnagyobb termetű alfaja, a jegesmedve mellett a legnagyobb medveféle.

Feltehetően az utolsó jégkorszakban szigetelődött el a többi barnamedvétől és 12 ezer éve önálló populációt alkot Délnyugat-Alaszka partjai mentén, a Kodiak-szigetcsoportban.

Magányosan él, de a táplálékban gazdag területeken többen is összegyűlhetnek, például a lazacok ívásakor. A szakemberek szerint a fehérjében gazdag élelmiszerek bősége magyarázhatja a fajta hatalmas termetét.

A Nyíregyházi Állatparkban újonnan érkezett medvéi, a több mint hatszáz kilogrammos, Taquka nevű kodiak-medve (Ursus arctos middendorffi, balról) és a több mint háromszáz kilogrammos, Felix nevű eurázsiai barnamedve (Ursus arctos arctos) 2023. október 17-én. A medvék a bezárt svédországi Orsa Ragadozó Parkból érkeztek Nyíregyházára. Fotó: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI

Magazin ajánló: