0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Mazzei: hat évszázada az olasz borászat csúcsán

Mátyás király ihatott-e a toszkánai Mazzei család által készített bort a 15. században? Egy tradicionális olasz borászat borainak kóstolóján jártunk.

Ahhoz, hogy 600 évig 25 generáción át meg lehessen őrizni egy brandet, ahhoz nem elég csak úgy ímmel-ámmal borászkodni, ahhoz valami több kell. A generációkban meg kell legyen a szenvedély és a racionalitás, hogy tovább vigyék a hagyományt, hogy minden generáció újrateremtse elődei sikereit, hogy képes legyen megújulni és az új körülményekhez alkalmazkodni. Mert elég egyetlen kudarcos generáció, hogy megtörjön a sor és talán soha ne álljon helyre. Ez a Mazzei csodája.

Az ő hitvallásuk nem csak valami marketing blabla, mert 25 generáció hitele van mögötte.

Életben tartani a hagyományt

Ma a család továbbra is a borászatnak szenteli magát, úgy, hogy figyelmet fordítanak az innovációra és mély tisztelettel fordulnak a föld iránt. A család vezérelvei ma is ugyanazok, mint régen: életben tartani a történelmi és hagyományos családi értékeket, és alkalmazkodni a mai piaci igényekhez, miközben figyelik a fejlődő technológiai nyújtotta lehetőségeket.

A Mazzei azonban ma már jóval több, mint a Chianti, több birtokot is létrehoztak hosszú történetük alatt, amelyek közül természetesen továbbra is az eredeti családi birtok a legfontosabb.

Itt van elsőként Toszkánában Fonterutoli, a pincészet központja ma is Fonterutoli nevű településen található és a fejlődés iránti elkötelezettséget bizonyítva egy modern, a Mazzei család által avantgárdnak nevezett épületben, amiben gravitációs módon készítik a borokat. Lenyűgöző erdőkkel, mezőkkel tarkított 650 hektáros birtok közepén terül el a borászat, de ebből „csak” 110 hektár szőlő. Fonterutolit nevezik a „kő borának” is, mert hatalmas sziklás területen helyezkedik el, ami nagyon különleges mineralitást kölcsönöz boraiknak.

A Belguardo szintén Toszkánában található. Annak tengerparti területén, Maremmaban, ami nagyon izgalmas, de kevésbé ismert terület, főleg Vermentino és egyes világfajták teremnek itt. Van hagyományos Sangiovese is, amit itt Morellinonak neveznek és Scanzano városában termelik, Morellino di Scanzano néven.

A területről a Cabernet alapú Tenuta Belguardo borokat a Wine Spectator a világ 100 legjobb bora közé választotta.

Nem messze a szicíliai Noto városától, a sziget dél-keleti csücskében egy apró borászatot hoztak létre, amit szeretnek Édenkertnek nevezni. Zisola 50 hektáros birtokon 24 hektár szőlőterület található, főleg Nero di Avola szőlővel, de van itt egy kis Petit Verdot és Syrah. Azok a fajták, amikben Szicília már bizonyított. A fehéret a Cataratto képviseli, amely tipikus szicíliai fajta. Hogy milyen magas a színvonal, az is mutatja, hogy  Noto rosso borukat, amely Nero di Avola alapú a világ 100 legjobbja közé választotta a Wine Spectator. 

Természetesen a Villa Marcello története sem hétköznapi a Mazzei esetében. A 17. században eredetileg vadászkunyhóként épült Villa Marcello egy erdős terület közepén. A birtokon a bor a 19. században jelent meg, amikor, akkori tulajdonosa, Elisabetta Galvani Onigo úgy döntött, hogy elülteti az első szőlőtőkéket a birtokon. Leszármazottai, Alessandra és Andriana Marcello örökölték a szőlőültetvényeket. Ma Giovanni Mazzei szenvedélyévé váltak, akinek édesanyja Marcello volt. A 57 hektárnyi túlnyomórészt Glera szőlőből álló szőlőültetvényt elegáns Prosecco sorozat előállítására használják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: