0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 15.

Támad a kullancslégy! Csípésükkel kórokozókat is terjeszthetnek

Van egy rossz hírünk! Létezik Magyarországon egy rovar, ami légy és kullancs is egyszerre. Bizony, ez az erőszakos vérszívó nem más, mint a kullancslégy!

Hazánkban egyre több helyről észlelnek kullancslegyeket, és a szakértők szerint egyáltalán nem meglepő az intenzív terjedése… Leggyakrabban ló-kullancsléggyel és szarvas-kullancsléggyel találkozhatunk főleg istállók, legelők környékén, illetve az erdőben tett túráink során. De az utóbbi évek megfigyelései alapján egyre többször előfordulnak városok fás-füves területein is.

A kullancslégy eredendően légy, vérszívó mivolta miatt kapta a kullancslégy elnevezést. Házi és vadon élő emlősállatok külső élősködői, vaskos lábaikkal és erős karmaikkal levakarhatatlanul megkapaszkodnak bőrön, ruházaton, majd a hajlatokba, a fülbe, esetleg a hajba táborozik le, hogy nekiálljon lakmározni. Csípése erős viszketést és duzzanatot okoz, ami sokáig látható lesz a bőrön.
A kullancslégy eredendően légy, vérszívó mivolta miatt kapta a kullancslégy elnevezést

A kullancslegyek lárvái az anya testében fejlődnek, majd születésük után rögtön bebábozódnak. Kikelést követően azonnal gazdaállatot keresnek, aminek a szőrén vagy tollazatán könnyedén megkapaszkodnak, miközben vért szívnak. Méretük 2-9 mm, színük barnás, ami miatt nehezen észrevehetők.

Ha vérről van szó, nem válogatnak. Emiatt nemcsak a házi- és vadállatok vérét szívják, de a macskák, kutyák, sőt az ember vérét is. Csípésükkel baktériumokat és kórokozókat is terjeszthetnek.

Az eddig tapasztalatok alapján a kullancslegyekre hatástalanok a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek. Úgy tűnik, az egyetlen hatékony védekezésnek a teljesen zárt ruházat bizonyul ellenük, de még olyankor is érdemes óvatosnak lenni, mert megpróbálhatnak átjutni rajta.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: