0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Biológiai eljárás nyúlós költésrothadás ellen

A nyúlós költésrothadás a méhfiasítás jelentésköteles betegsége. Magyarországon az érintett méhcsaládokat, lépkészlettel együtt elpusztítják és nem alkalmazható a betegség ellen gyógykezelés vagy úgynevezett rehabilitáció.

Ezért különösen fontosak lehetnek azok a kutatások, melyek a betegség ellen ható eljárásokat, hatóanyagokat vizsgálják.

Az alábbiakban egy ilyen épp lezáruló magyar projektet ismertetünk, melyet az Euroinvest Zrt. tervezett és végzett el.

A nyúlós költésrothadás veszélyes méhbetegség, amelyet a Paenibacillus larvae okoz. A betegség során a fiatal méhlarvák elpusztulnak.

A fertőzés bármikor előfordulhat. A spórák ellenállnak a környezeti tényezőknek, és évtizedeken át életképesek maradnak. A fertőzött méhkaptárak elégetése komoly anyagi károkat okoz a méhészeknek. Az antibiotikumok alkalmazása egy lehetőség lenne a megelőzésre, de  illegális. Ráadásul az antibiotikumok nem képesek elpusztítani a spórákat, csak tüneti kezelést nyújtanak és hosszú távon negatív hatással vannak a méhcsaládokra. A kórokozók sajnos rezisztenssé válhatnak velük szemben.

A projekt leírása szerint lehetséges megoldás a bakteriofág terápia és az endolizinek együttes alkalmazása lenne. 

A bakteriofágok olyan vírusok, amelyek kizárólag baktériumokat fertőznek meg. Az előnyük az, hogy fajspecifikusak, vagyis csak a célbaktériumokat támadják meg. Emellett gyorsan lebomlanak, ha nincs jelen a gazdabaktérium, és nem hagynak szermaradványokat. Mivel a bakteriofágok csak a célbaktériumokat célozzák meg és  környezetbarátak.

Azonban a bakteriofágok csak a vegetatív sejteket pusztítják el, nem a spórákat. Erre a problémára az endolizin nevű enzim lehet a megoldás, amely képes feloldani a baktériumok sejtfalát, beleértve a spórákat is.

Ezért a projekt célja egy olyan terápiás készítmény létrehozása, amely bakteriofágokat és endolizint tartalmaz a Paenibacillus larvae subsp. larvae ellen.

A projektben először legalább tíz különböző bakteriofágot izolálnak, majd jellemzik őket. Ez magában foglalja a morfológia, a gazdaspecificitás, a transzdukció, az életciklus paraméterek és a genomszekvencia meghatározását. Az izolált fágok közül kiválasztják azt, amelyik az endolizinjét túltermelteti, majd ezt az enzimet termeltetik. Ezután laboratóriumi kísérletekkel meghatározzák a terápia legfontosabb paramétereit, például a dózist, a kezelések időzítését, a fágok összetételét és az endolizin arányát. Ezenkívül molekuláris biológiai alapú kimutatási módszert fejlesztenek ki a fágok nyomon követésére a környezetben.

A projekt végén terepkísérletek során vizsgálják a készítmény hatékonyságát és méhekre gyakorolt hatását. A projekt egyik fontos célja, hogy egyértelműen kimutassák a készítmény veszélytelenségét a méhekre.

A fágterápia egy hatékony és környezetbarát megoldás lehet a méhek súlyos betegségének kezelésére.

Az eljárás engedélyeztetés előtt áll, de forrásunk szerint, míg a készítmény és az eljárás engedélyt kap évek telhetnek el.

Ajánljuk még:

Forrás: Magyarmezogazdasag

Magazin ajánló: