0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

A piaci túlélésért küzd a zöldségboom legendája

A Beyond Meat-nek július és augusztus között felére csökkent a piaci értéke. Az adósság jóval meghaladja a bevételt. A háttérben a vásárlási szokásos változása áll.
Sok ügyfél ismét elfordul az olyan látszólagos divattól, mint az alternatív hús, vélik az elemzők. Nem a Beyond Meat az egyetlen cég ebben a helyzetben. Más húshelyettesítő cégek is hasonló keresletcsökkenéssel küzdenek.
A Beyond Meat-nek júliustól augusztusig felére csökkent a piaci értéke.

Amikor 2019-ben a zöldség nyilvánosságra került, nagy terveik voltak. A vállalat hihetetlenül magas növekedést ért el, beleértve a három számjegyű bevétel növekedést több negyedéven keresztül. A cég a lendület fenntartása érdekében új termékeket vezetett be új üzleteiben. A kritikus pont elérése után azonban gyengült a kereslet. Valószínűleg a nagyon magas élelmiszer-infláció hatására, amely különösen visszafogta a magas árú és életmódbeli élelmiszerek értékesítését. Ez folyamat nem csak Amerikában volt figyelhető, hanem Németországban és Európában is. Már három évvel ezelőtt is voltak kritikus hangok, amikor a Beyond Meat tőzsdére lépet.

Más húspótló gyártók csődbe mentek

A Beyond Meat termékei inkább hóbortnak, mint megatrendnek bizonyultak, amire a támogatói számítottak – állítják elemzők.

A Motley Fool elemzői szerint a kereslet csökkenésének további oka lehet, hogy a Beyond Meat számos új versenytársa jelent meg a piacon, valamint, hogy nem a várt módon sikerült betörni a húsevők piacára. Elemzők szerint a fogyasztók elfordulnak az alternatív húshóbortnak tűnő trendtől. Nem a Beyond Meat az egyetlen cég ebben a helyzetben. A Motley Fool szerint más húspótló cégek hasonló keresletcsökkenéssel küzdenek, mivel az fogyasztók olyan vásárlásokat hajtanak végre, amelyek azt mutatják, hogy Amerikában is a valódi húst részesítik előnyben. Ez lehet az oka anak, hogy a Beyond Meat versenytársai mint a The Tattooed Chef vagy a Impossible Foods csődvédelmet nyújtott be.

A Beyond Meat a túlélésért küzd

A húspótló termékek ára csökken, miközben a nyersanyagárak emelkednek, a fogyasztók pedig spórolnak.

A Beyond Meat egyértelműen a túlélésért küzd, ha hinni lehet a tőzsdei adatoknak. A Motley Fool elemzői szerint 2023 második negyedévében az eladások 31%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami az alternatív hústermékek piacát tükrözi. A vállalat pedig a költségek csökkentése és a jövedelmezőség növelése felé fordult, miközben a nagyobb növekedésért küzd. A nettó veszteség 53,5 millió dollár volt, ami némileg jobb, mint tavaly 97,1 millió dolláros. A menedzsment az egész évre vonatkozó előrejelzését mintegy 9-14 százalékos bevételcsökkenésre csökkentette 2022-hez képest.

Nehéz kitisztítani az adóssághegyet

A Motley Fool piacfigyelői nagy problémának ítélik az adósság mértékét, mivel a cég pénzügyi helyzete nem éppen biztató. Noha 226 millió dollár készpénzzel és tartalékkal rendelkezik, 1,1 milliárd dollár adóssága is van, ami azt jelenti, hogy nincs túl hosszú élettartama, ha nem tud új forrásokat szerezni. Ezenkívül a Deloitte vezetési tanácsadó cég 2022 szeptemberi iparági jelentése szerint a „növényi alapú hús” értékesítése összességében stagnál. Az adatok azt is kimutatták, hogy 2022-ben 2021-hez képest kevesebb fogyasztó tekintette a növényi alapú húsalternatívákat egészségesebbnek, környezetileg fenntarthatóbbnak és értékesebbnek.

Forrás: agrarheute

Magazin ajánló: