0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Milyen őszi zöldségek és gyümölcsöknek van most a szezonja?

Az őszi szezonban számos ízletes zöldség és gyümölcs érik be. Ahogy hűl az idő, élvezheti a kiadós leveles zöldeket, az édes gyökérzöldségeket és a ropogós keresztesvirágú növényeket.

A gyümölcsök és a zöldségek a fő vegetációs időszakukban a legízletesebbek. A cseresznye és a paradicsom például nyáron a legfinomabb, de a burgonya és a gyökérzöldségek ősszel gazdagabb ízűek. Észak-Amerikában az őszi hónapok bővelkednek ezekben az ízletes ételekben:

Ezek közül néhány élelmiszer egészen decemberig, sőt enyhébb éghajlaton akár januárig is megterem.

Kiegyensúlyozott étkezés

Normális, hogy az étvágyunk különböző évszakokban eltérőek. Valójában sokan éhesebbnek érzik magukat, ahogy a hőmérséklet csökkenni kezd. Ez valószínűleg egy evolúciós mellékhatás, amely segít a tél átvészeléséhez szükséges tömegnövelésben.

Ha azt veszi észre, hogy éhesebbnek érzi magát, akkor ennie kell. Az étvágyjelzések figyelmen kívül hagyása megterhelheti az evéssel való kapcsolatát, és esetleg növelheti a későbbi túlevés kockázatát.

Az USDA egészséges tányér modelljét követve összeállíthat egy táplálkozásilag kiegyensúlyozott étkezést. Ez a könnyen használható eszköz biztosítja, hogy elegendő energiát, tápanyagot és vitamint kapjon ahhoz, hogy egészséges maradjon, és étkezés után elégedettnek érezze magát.

Az egészséges tányérmodell követéséhez töltse meg a tányér felét nem keményítőtartalmú zöldségekkel, amelyek lehetnek frissek vagy főttek. Tányérja egynegyedét fedje be sovány fehérjeforrással (ez lehet állati vagy növényi eredetű), az utolsó negyedét pedig töltse meg magas rosttartalmú szénhidrátokkal.

Tök

Tudta, hogy a sütőtök minden fajtája ehető? Süssön sütőtököt a sütőben, vagy adjon hozzá pikáns curry ételekhez. Az amerikaiak azért is szeretnek sütőtökkel sütni, mert természetes édességet kölcsönöz az ételnek. A sütőtök jó rostforrás, valamint C-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez.

Paszternák

A paszternák úgy néz ki, mint egy halványfehér sárgarépa. A gyökérzöldségnek sokkal édesebb íze van, amelyet sütéssel fokozhatunk. Süssünk otthon paszternákot (hasonló íze van mint a sült édesburgonyának), vagy adjuk levesekhez, hogy fokozzuk az ízét. A paszternák gazdag rostban, C-vitaminban és magnéziumban egyaránt.

Póréhagyma

A póréhagyma a hagymafélék családjába tartozik, és kissé csípős az íze. Az íz lágyításához szeletelje vékonyra, és adja hozzá krémes tojás- vagy csirkesalátákhoz. Süsse meg fokhagymával a serpenyőben, vagy párolja meg pikáns előételnek. A póréhagyma C-vitamint, antioxidánsokat, magnéziumot és kis mennyiségű vasat tartalmaz.

Ősszel olyan ízletes ételekhez juthat hozzá, amelyek nagyon egészségesek és könnyen elkészíthetők. E gyökérzöldségek közül sok süthető, grillezhető vagy főzhető; némelyik akár nyersen is fogyasztható.

Forrás: healthnews.com

Magazin ajánló: