0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Aki sokáig akar élni, rendszeresen adjon vért!

A fiatalság kulcsa talán éppen az, amit néha elvesztünk és nem olyasmik, amikből egyre többet adunk a testnek?

A vérrel kapcsolatban különösebbnél különösebb kísérleteket folytattak. Miután kiderült, hogy az idősebb egereknek fokozódott a regenerációs képességük a fiatalabbaktól kapott vér illetve vérplazma hatására, a kutatókban felmerült az a kérdés, hogy lehet-e ennek az a magyarázata, hogy a friss vértől valamicskét felhígult a vérük.

Egy kutatócsoport ennek is utánajárt. És az idősebb egerek igencsak pozitívan reagáltak a folyamatos vércserére. Pedig csupán némi fehérjével gazdagított sóoldatot kaptak, mégis jobban érezték tőle magukat. Egy fiatalítókúra hatásával ért fel számukra ez az apróság.

Akit az állatokkal folytatott kutatás eredményei nem villanyoznak fel túlzottan, annak szolgálnak humán bizonyítékok is erre a jelenségre. A véradók alkalmanként 500 ml vért adnak, melyet a szervezet viszonylag rövid idő alatt (néhány hét) pótol. Így a vérük időről időre frissül, ennek következtében az élettartamuk megnő.

Öregítő anyag a vérben?

Hogy valóban van- e ilyesmi, arra talán a jövőben fény derül. Egyelőre azt tudjuk, hogy a magas vastartalom biztosan károsítja a szervezetet és rontja a kilátásokat. Növeli az inzulinrezisztenciát, a hasnyálmirigy kimerülésének és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. Sőt súlyosbíthatja a cukorbetegség, a hepatitis C fertőzés és a nem alkoholos zsírmájbetegség lefolyását. A nagy vaskészlet hatására emelkedik a kardiovaszkuláris és a rákos megbetegedések kialakulásának esélye is, valamint a fertőző betegségek előfordulásnak gyakorisága. Oxidatív stresszt okozhat, annak minden következményével.

Nincs beépített megoldás

A húsfélék túl sok vasat tartalmaznak, méghozzá ez kitűnően hasznosuló hem vas. Ez az, amelytől a legnehezebb megszabadulni. Az emberi test nem arra lett teremtve, hogy naponta többször fogyasszon nagy mennyiségben húsokat. A vadászó- gyűjtögető ember „étlapján” ritkán és csak kicsiny mennyiségekben szerepeltek állati részek, azok is inkább zsigerek, porcok voltak, nem színhúsok. A húsfogyasztás az ipari hústermelést követően vált csak mindennapossá. Mindez azt jelenti, hogy mivel korábban nem fordult elő ilyen magas arányú húsfogyasztás, a szervezet nincs felkészülve a többlettől való elegáns megszabadulásra. Egyszerűen felhalmozódik, és addig vár, míg esetleg valamikor szükség lesz rá, például: egy komolyabb sérülést követő vérzést vagy véradást követően. Addig viszont olyan, mintha puskaporos hordón ücsörögnénk.

Régen még tudtunk vasat veszíteni

A mai embernek már bizarr és megbotránkoztató ez a lehetőség, de őseinkben számos parazita élt. Ők képesek voltak megcsapolni a szervezet vastartalékait. Az orvostudomány azonban jobb szereti az ilyeneket kitessékelni. Mi tagadás vannak köztük olyanok, amelyeknek nem is szívesen biztosítanánk szállást.

És ami még nagyon érdekes, több hosszúéletű fajnál találtak mutációkat a vasanyagcserével kapcsolatosan. Tehát úgy tűnik, hogy rövidebb ideig élnek azok, akik hajlamosak felhalmozni a vasat.

A magas ferritinszint ártalmai

Egy dán kutatás feltárta a magas ferritinszint és a korai elhalálozás közötti kapcsolatot. A ferritin tárolja a vasat a testünkben, így minél magasabb ennek a fehérjének az értéke, annál több vasat tartalmaz a szervezetünk. A magas ferritinszintnek rengeteg kedvezőtlen következménye van: károsíthatja az ereket, megnövelheti a szívinfarktus, az agyvérzés, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. És sajnálatos módon mind a cukorbetegség, mind a szervezet magas vastartalma feltornázhatja a rákos betegségek kialakulásának lehetőségét. A daganatos beteg gyógyulását pedig tovább akadályozza a magas vércukorszint, mivel a rákos sejtek – a vas mellett- megőrülnek a cukorért. Jó hír viszont, hogy vérvétellel nem csak a daganatos betegségek kialakulását lehet visszaszorítani, hanem a rákos betegek túlélési esélyei is javulnak.

Az emelkedett ferritinszinttel rendelkezők tehát nem érhetnek meg igazán tekintélyes kort, viszont az elmondható, hogy az idősebbekre, illetve az igazán elképesztő kort megérő emberekre alacsonyabb vasszint jellemző.

A vas esetében a mérték kiemelten fontos, a túl kevés is problémás, de a túl sok is. A nem hem vas felszívódása sokkal jobban szabályozott, ezért a vegetáriánusok és a növényi táplálkozást folytatók nagyobb biztonságban vannak, ha nem szednek szükségtelenül olyan táplálékkiegészítőket, amelyek vasat tartalmaznak. Viszont akikre jellemző, hogy sok húst esznek, jól teszik, ha rászoknak arra, hogy rendszeresen adjanak vért.

Míg a túl kevés vas megnyirbálja a védekezőképességet, addig a vastöbblet olaj a tűzre, mert a testünkben élő mikroorganizmusok számára szolgál táplálékul. A gyakran felbukkanó fertőző betegségek (bakteriális, gombás) illetve a daganatos elváltozások esetében érdemes gondolni arra, hogy ezek hátterében a szervezet túlzottan magas vasszintje is állhat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu