0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Kritikus a pocokhelyzet – növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Magasabb sebességre kapcsolt a mezei pocok gradációja; szükséghelyzeti engedéllyel bevethető ellene két véralvadásgátló szer, de nagyon nem mindegy, hogyan! Emellett a szezon végén főleg a poloskák és a csigák adnak még munkát.

A szántóföldi növénykultúrákhoz hasonlóan a zöldségfélékben és a gyümölcs-szőlő ültetvényekben sem lehet már elmenni a pocokkérdés mellett.

A bolygatatlan területeken szinte mindenütt meghaladja az egyedsűrűség az igen veszélyesnek tekintett küszöbértéket, a 100 négyzetméterenkénti 7 db lakott járatot.
A járatok körüli lerágott növényzet már messziről jelzi, mekkora a fertőzöttség (Fotó: Aponyi Lajos)

A járatok körüli lerágott növényzet már messziről jelzi, hogy mekkora a fertőzöttség. A gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben a helyzetet súlyosbítja, hogy a kártevő télen is aktívan táplálkozik, így a növények gyökérzete folyamatos veszélyben lesz a tél folyamán, amennyiben nem védekeznek a mezei pocok ellen.

A kiadott szükséghelyzeti engedélyek egyértelműen leírják, hogy a csalétket csak a biztosan lakott járatokba kell helyezni, nehogy a vadon élő állatok is fogyasszanak belőle!

Emellett továbbra is érdemes a sorközöket tárcsázni, mert a talaj mozgatásával sok pocok elpusztul, valamint a T-fák kihelyezésével elősegítjük a ragadozó madarak hasznos tevékenységét.

Itt olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatója arról, hogy miért csak az egyértelműen lakott járatokba szabad helyezni a véralvadásgátló rágcsálóirtó szert, és miért lenne katasztrófa az amúgy egyszerűbb kijuttatási módnak tűnő teljes felületkezelés.

A hidegre váltott időjárás tömegesen vonzza a zöld vándorpoloskákat, az ázsiai márványospoloskákat és a harlekinkaticákat a fűtött helyiségek, lakások közelébe. Feltétlenül érdemes az ilyen helyek nyílászáróit zárva tartani, mert ezek a rovarok a legkisebb réseken is átpréselik magukat. A zárt és fűtött térben még nem vonulnak nyugalmi állapotba, hanem repülésükkel zavarják a bent tartózkodókat.

A növénykárosító meztelen csigák még aktívan táplálkoznak, de a hideg napszakokra védettebb üregekbe húzódnak vissza. Gyakori jelenség, hogy a gyökérzöldségfélék húsos gyökerében rágnak fészket, ahol védve vannak a hidegtől, egyúttal pedig táplálkozhatnak is.

Az engedélyezett csigaölőket még most is érdemes használni, mert sok kártevőt elpusztíthatunk vele.

Lezajlott a selyemfényű puszpángmoly áttelelő nemzedékének rajzása, ami a korábbi évekhez képest néhány helyen igen hosszúra nyúlt és igen népesre sikeredett. A csapdák már nem fogják a lepkéket, de a most kikelt és még táplálkozó hernyók a rajzás elhúzódása miatt igen eltérő fejlettségűek, és hamarosan téli nyugalomba vonulnak.

Kártételüket tavasszal még folytatják, így érdemes átvizsgálni a puszpángbokrok (bukszusok) belsejét, ahol megpillanthatjuk a hernyókat, így felkészülhetünk a tavaszi védekezésre.

Részletes növényvédelmi előrejelzést találnak a www.magyarnovenyorvos.hu oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Magazin ajánló: