A növények részben a sejtjeikben lévő szabad kalcium ionok mennyiségének változása révén érzékelik a gravitációt. A japán űrügynökség, a JAXA Plant Gravity Sensing programja azt vizsgálta, hogyan hat a kalciumszintre a mikrogravitáció, ezzel pedig segítik a tudósokat abban, hogy jobb ételeket növesszenek az űrben.
Az ADVASC kísérletben két generációnyi mustár növényt termesztettek egy speciális kamrában, az Advanced Astroculture-ben. Arra jutottak, hogy ugyan a növények magjai kisebbek lettek, azonban a csírázási arány a normálishoz közeli a mikrogravitációban is.
Öntözés
Az egyik jelentős kihívás az „űrkertészetben”, hogy megfelelő mennyiségű vizet biztosítsanak a növények számára anélkül, hogy túlöntöznék őket. A Plant Water Management olyan hidropóniás rendszert mutatott be, mely vizet és levegőt is juttat a gyökerekhez. Az XROOTS tanulmány hidropóniás és aeropóniás technikákat is tesztelt, ezzel kiváltva a hagyományos termesztőközegeket. Ennek előnye, hogy nagyobb volumenben tenné lehetővé a növénytermesztést a hosszabb űrutazások alatt.
A növények átültetése
A földi rendszerekben a növények átültetése nem különösebben nehéz feladat, azonban az űrben ez egy újabb stresszt jelenthet a sérülékeny, fejlődő palánták számára. A VEG-03-ra keresztelt kísérletsorozat alatt mini pak choi-t, amara mustárt és piros fejessalátát termesztettek. A NASA űrhajósa, Mike Hopkins észrevette, hogy a kísérlet során néhány növény nem teljesített olyan jól. Hogy segítsen rajtuk, végrehajtotta az első űrbéli átültetést: azokról a növénytermesztő párnákról, melyeken jól fejlődtek a palánták, az extra példányokat átültette azokra, ahol nem fejlődtek olyan szépen a növények a Veggie rendszerben.
Növénygenetika
Az űrutazásnak kitett növényeknél olyan változásokat lehet megfigyelni, melyeknek a DNS-ükön tárolt extra információhoz van köze: ezek alapján ki vagy bekapcsolnak bizonyos gének anélkül, hogy a növény DNS szekvenciája megváltozna. Ezt hívják epigenetikus változásnak. A Plant Habitat-03 kísérlet ezeket az adaptációkat vizsgálja annak fényében, hogy vajon egyik generáció képes-e ezt továbbadni a következőnek.
Ezek az eredmények a földi mezőgazdaságot is segíthetik oly módon, hogy a szélsőséges vagy rekultivált termőhelyeken is tudjanak gazdaságilag fontos növényeket termeszteni.
Az emberi tényező
A kerteket természetesen gondozni kell. A Veg-04A, Veg-04B, és Veg-05 kísérletek nemcsak a növénytermesztésre fókuszáltak, hanem a kertészkedő úrhajósok jóllétét is megfigyelték. A asztronauták legtöbbje arról számolt be, hogy pihentető és szórakoztató volt számukra a növények gondozása – ami a hosszú távú úrutazások esetében szintén egy fontos információ.