0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Berlinben is eltávolítottak egy ázsiai lódarázsfészket

Alig két hete kaptuk a hírt, hogy idehaza sikerült megtalálni és elpusztítani az első ázsiai lódarázsfészket (Vespa velutina) a Mosonmagyarovárhoz közeli Kimle központjában. Ezzel párhuzamosan Berlinben is megtaláltak egy ázsiai lódarázsfészket.

Ez azért is aggasztó, mert eddig főleg Nyugat- és Délnyugat-Németországból jelentettek a fészkeket, és az, hogy az ázsiai lódarázs már Berlinben is felbukkant (korábban pedig Hamburgban!), azt jelentheti, hogy a faj talán az egyre melegebb időjárás miatt nagyon gyors terjedésre képes, illetve gyümölcs vagy egyéb szállítmányokkal is eljuthat újabb területekre.

Vagyis, ha ez az utóbbi igaz: bármikor és bárhol felbukkanhat. Továbbá a berlini fészek befogásának körülményeit olvasva egyre inkább úgy tűnik, hogy jól kidolgozott közös stratégia és elérhető technológia nélkül aligha lehet majd megállítani ezt az inváziós fajt. Hogy miért is gondolom ezt? Lássuk a német méhészújság interneten is olvasható híradásának összegzését!

Mivel Berlinben az ázsiai lódarázs első észlelése és bejelentése után hatósági intézkedés nem történt, néhány méhész vette kézbe az ügyet Schöneberg kerületben. Darázscsapdákat helyeztek ki és triangulációs módszerrel próbálták megtalálni a fészket. Az időjárás akadályozta a keresést, és végül egy helyi lakos vette észre a fészket, melyet jelentett a hatóságoknak. 

Ezt követően a Nabu Himenoptera Szolgálata a berlini tűzoltóság segítségével három és fél órás akció során eltávolította a fészket.

A 3 centimétert is elérheti az ázsiai lódarázs

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy ez volt-e az egyetlen fészek Berlinben, ezért a darázscsapdákat továbbra is a terepen hagyták. Emellett a méhészek tovább figyelik kaptáraik röpnyílását, hogy azoknál felbukkan-e ázsiai lódarázs.

A gyakorlat szerint október 1-je a “határidő”, ameddig az ázsiai lódarázsfészkeket el kell távolítani.

A fészket azonban a szeptember közepén történt bejelentés ellenére nem sikerült október 1-ig megtalálni és eltávolítani.

Továbbá a fészekeltávolítás során repültek el lódarazsak. Még vizsgálják, hogy a befogott egyedek között voltak-e fiatal anyák.  Amennyiben igen, akkor a felrepülő lódarazsak között is lehettek és  jövőre számítani lehet újabb fészkek megjelenésére – áll a Deutsches Bienenjournal közleményében.  

Ebből a közleményből jól látszik, hogy mivel meglepetésszerűen éri a méhészeket és a hatóságokat ennek az invazív fajnak a felbukkanása, egyelőre a különböző régiókban nem áll sem a méhészek sem a hatóságok rendelkezésére pontos akcióterv; hogy az úgynevezett telemetriás technológiáról, mely az egyetlen hatékony megoldás a fészkek felkutatására, ne is beszéljünk.

Az pedig, hogy a fészekeltávolítás során repültek el lódarazsak, azt mutatja, hogy az akciót végző szakemberek nem rendelkeznek még kellő tudással, gyakorlattal a fészkek maradéktalan eltávolításához. 

Reméljük azonban, hogy ez hamarosan változik és sikerül európai, közép-európai szinten közös eljárásrendet felállítani és a szükséges technológiát a hatóságok rendelkezésére bocsájtani. Ebben akár a magyar tapasztalat és a magyar telemetriás technológia, melyről itt már beszámoltunk, és melynek a fejlesztésébe épp a hazai ázsiai lódarázs felkutatása céljából kezdtek méhészek és szakemberek, nagy segítség lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: