0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Őszi darulesek a szegedi Fehér-tónál

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetői közreműködésével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak százai szállnak el a fejünk felett.
Illusztráció

A hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása a szegedi Fehér-tó környéke. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túravezetői közreműködésével felejthetetlen élményben lehet részünk, miközben darvak százai szállnak el a fejünk felett – írja Kiskunsági Nemzeti Park honlapja.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a daruvonulás.

A darvak ilyenkor nagy tömegben vonulnak át hazánkon, messze hangzó krúgatásuk hozzátartozik az igazi őszi hangulathoz.

A kelet-európai állomány kiemelt gyülekezési helye a Hortobágy és a szegedi Fehér-tó környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig lecsapolt halastavakon, pusztai elöntéseken töltik.

A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja hazánkat és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik nálunk telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

A szegedi Fehér-tó környékén tartózkodó darvak száma meghaladhatja a több tízezret, érdemes hát jelentkezni a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság daruleső túráira.

A nemzeti park túravezetői segítségével garantáltan nem maradunk le a darvak esti behúzásáról, és sok mindent megtudhatunk életmódjukról is.

Időpontok 2023-ban:

November 11. – helyszín: szegedi Fehér-tó

November 12. – helyszín: Szabadszállás

November 24. – helyszín: szegedi Fehér-tó

Illusztráció
Forrás: knp.hu

Magazin ajánló: