0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Tudta, hogy kertbe is lehet cikláment ültetni?

A szobaciklámen apróbb termetű, téltűrő rokonait a kertbe is ültethetjük. Ősszel vagy télen nyíló virágaikkal kedves színfoltot alkotnak. Félárnyékos fekvésbe valók.

A ciklámenek a mediterrán régió növényei, a római kortól ismert dísznövények. Az ókorban a gumóit amulettként tisztelték, mert úgy tartották, hogy ahol ciklámen nő, nincs tere a gonosz erőknek.

A kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó Cylamen nemzetségbe 24 faj sorolható, közülük egyedül az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) őshonos hazánkban.

A többi Európa déli, Afrika északi és Ázsia délnyugati vidékein él, a Földközi-, a Fekete- és a Kaszpi-tenger partvidékén. Egyes fajok magas hegységek erdeiben élnek, de egy kivételével mindre jellemző, hogy a nyarat visszahúzódva, nyugalomban töltik. Gumójukból ősszel fejlődnek ki a levelek, majd télen nyílnak a hosszú kocsányon egyesével álló virágok. Tavasszal a levelek és a virágok elszáradnak, a meleg és száraz mediterrán nyarat a gumók vészelik át a földben. Toktermésében édes, ragadós anyaggal bevont magok találhatók, amelyeket a hangyák és más rovarok terjesztenek, mert szívesen fogyasztják ezt az édes anyagot.

Kereklevelű ciklámen Fotó: Wikimedia Commons

A különböző fajok eltérő időben virágoznak, az őszi-téli időszakban borostyánlevelű (C. hederifolium) és a kereklevelű (C. coum) ciklámen, nyáron és ősszel az erdei és a perzsa (C. persicum) ciklámen, tavasszal pedig a télálló ciklámen (C. repandum).

Jó téltűrő fajok is találhatók köztük, például a kereklevelű és a borostyánlevelű ciklámen, valamint az alpesi ciklámen (C. cilicium), ezeket a kertbe is ültethetjük.

A borostyánlevelű ciklámen apró, 10-15 centiméter magas növény, markáns rajzolatú leveleivel egész télen díszít. Ez a faj a legkönnyebben hozzáférhető a kertészetekben, több fajtája ismert, a virág színe és a levél rajzolata alapján. Az alpesi ciklámen még kisebb növésű faj.

A kertben félárnyékos fekvést és jó vízáteresztő talajt igényelnek, legtöbbjük jól érzi magát meszes, köves talajban is.
Borostyánlevelű ciklámen Fotó: Wikipedia

Olyan helyre ültessük, ahol nem éri a hosszú délutáni napsütés. A sok téli nedvesség könnyen a gumók rothadásához vezet, ezért sem szabad túl mélyre ültetni azokat, illetve gondoskodni kell a jó vízelvezetésről. Kecses megjelenésükkel ellentétben a kertben is nevelhető ciklámenek elég ellenálló növények, alig van károsítójuk.

Szaporítani magról tudjuk a ciklámeneket, amihez először is meg kell találnunk a terméseket. Mire ugyanis megérnek a magok, a virágszár visszakunkorodik a levelek közé. Frissen vessük el a magokat, amelyek lassan, a következő tavasszal fognak kicsírázni. Az apró növénykéket egy-két évig folyamatosan nedvesen kell tartani, amíg megerősödnek, mert a pici gumók könnyen kiszáradnak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: