0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Természetközeli szemlélet az EuroSkills versenyen

Szeptemberben hazánk nyolcadik alkalommal vett részt a szakmák Európa-bajnokságán. Gdanskban 32 országból több mint 600 fiatal mérte össze tudását 43 versenyszámban.

Magyarország 22 versenyszámban indult 26 versenyzővel, hiszen vannak páros versenyszámok is.  Az eddigi tizennyolc EuroSkills bajnokságból az idei volt a második, amelyet Kelet-Európában rendeztek, 2018-ban Budapest volt a házigazda. Kertépítő versenyszámban Magyarországot Adamcsek Gergely és Tóth Levente Milán, a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium volt tanulói képviselték, akik kiválósági éremmel tértek haza. Felkészülésüket Gódorné Hazenauer Zita kertépítés-szakértő irányította. A fiatal szakemberekkel és felkészítőtanárukkal a verseny tapasztalatairól beszélgettünk.

Tóth Levente Milán (bal) és Adamcsek Gergely felkészítőtanárukkal, Gódorné Hazenauer Zitával

A Skills versenysorozat 1947-ben indult, és minden második évben szervezik meg a kontinensek szakmai versenyét, az AmericaSkills, EuroSkills, AsiaSkills bajnokságokat. A mi kontinensünkön egyik évben a szakmák Európa-bajnokságára (EuroSkills), minden második évben pedig a világbajnokságára (WorldSkills) kerül sor.

A Covid-járvány idején felmerült, hogy megszűnik maga a verseny, hiszen nem lehetett megrendezni az aktuális megmérettetéseket, azonban nem halványult az érdeklődés, a lezárások után ott lehetett folytatni, ahol abbahagyták. Az idén eredetileg Németország lett volna a házigazda, de visszalépése miatt végül a versenysorozatban teljesen új Lengyelország vállalta el a feladatot. Egy ilyen szintű verseny megszervezésére általában három év áll rendelkezésre, ezt ők most 18 hónap alatt oldották meg.

Milyen kapcsolata van a magyar csapatnak a lengyel társakkal?

Gódorné Hazenauer Zita: A lengyel kertépítő csapat tagjai többször jártak nálunk, a szervezők és a kertépítő fiatalok nagyon lelkesek, szinte mi neveltük ki őket. 2018-ban ismerkedtem meg a lengyel kertépítés-szakértő kollégával, és meghívtam őket hozzánk. Átadtuk nekik a teljes tudásanyagunkat, a szponzori lehetőségekkel együtt. A mi munkafüzetünk alapján kezdték a tehetségprogramjuk kiépítését, átvették a módszereinket, eszközeinket, és így másfél év alatt fel tudták készíteni a versenyzőket. Megcsinálták a lengyel nemzeti válogatóversenyüket tavaly novemberben, melyen a magyar csapat is részt vett és első lett. A lengyel szervezők a nemzeti versenyt szánták az európai verseny főpróbájának. Gdanskban az első EuroSkills versenyükön a lengyel csapat a 9. helyen végzett, ami nagyon szép eredmény, elégedettek lehetnek magukkal.

Hogyan készültek fel a magyar fiúk a versenyre?

G. H. Z.: Mind a ketten a KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégiumban végeztek parképítő technikusként 2023-ban. Tóth Levente Milán a MATE Tájépítészeti Karán ősszel kezdte meg a tanulmányait, Adamcsek Gergely pedig édesapjával közös cégükben dolgozik, kertépítéssel és kertfenntartással foglalkoznak.

Már 9. osztályos koruk óta versenyzőnek készültek, részt vettek a tehetséggondozó programban. A versenyzést 11. osztályos korukban kezdték el a Hungaro­Green szakkiállításon. Az EuroSkills verseny előtti intenzív felkészülési időszakban egyedi tanrendesek voltak.

Tavaly novemberben megnyerték a lengyel nemzeti bajnokságot, idén áprilisban pedig a svájci parképítő szövetség 50. évfordulójára szervezett nyitott versenyre hívtak meg bennünket, ahol szintén az első helyen végeztek a fiúk. Ez volt az első olyan svájci verseny, ahova külföldi versenyzőket beengedtek. Óriási eredmény, hogy ott tart a magyar kertépítési tehetséggondozó program, hogy meghívtak bennünket. Megtisztelő, mert Svájc fiatal szakemberei mindig dobogósok, rendkívül jól versenyeznek. A svájci szervezők csak olyan számokat írnak ki, amelyekben hazai versenyzőik aranyesélyesek, így például idén 16 induló szakma megmérettetéséből 12 aranyat hoztak el. Idén nyáron járt nálunk a belga versenycsapat, baráti versenytalálkozót szerveztünk.

Novemberben megyünk a belga nemzeti válogatóversenyre is, mert oda is meghívást kaptunk. A versenyzők következő generációja pedig az osztrák válogatóversenyen vett részt idén októberben. Mindez azt jelenti, hogy rövid idő alatt nagyon jó hírnevet szerzett a magyar csapat.
A kertépítő versenyszámban részt vevő csapatok Gdanskban

Most szünetünk van, mindenki azt csinálja, amit szeretne. 2024 januárjától pedig megkezdődik az intenzív felkészülés a Lyonban megrendezendő világbajnokságra.

Mennyiben volt más az idei verseny a korábbiakhoz képest?

Adamcsek Gergely és Tóth Levente Milán: Nagyobb volt a megépítendő standméret, ezúttal 6 × 7 méteren kellett kertet építeni. Minden versenyen ugyanazok a modulok szerepelnek, van kő, beton, fa, növény és vízarchitektúra. Idén szokatlan módon nem voltak egyensúlyban ezek a modulok, a famunka túlsúlyba került. Nehézséget jelentett még, hogy a nagy járólapos út anyaga nem volt méretpontos, így nehéz volt dolgozni vele. A támfalépítés során pedig a természetes hatású betonkő elemekből kellett volna megadott lejtésszögű felületeket építeni, de már eredetileg sem hibátlan az alapanyag mérettartása. Ez versenyszempontból nehezítés, mert nekünk 2 milliméteres hibahatáron belül kell építenünk.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: