0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 12.

Etyeki Kúria: az adottságokból kihozni a legjobbat

Az Etyeki Kúria az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtott végre, a fogyasztók visszajelzései alapján eredményesen. A megnövekedett kereslet egy újabb nagy lépést eredményezett.
A főborász szerint tengernyi új lehetőségük van.

Az ügyvezető a kivitelezés kapcsán kiemelte, hogy egyfelől szerették volna megtartani a rájuk jellemző letisztult formavilágot, a fehér színt, a betont, az üveget, ugyanakkor a szőlő látványát is, ami az Öreghegyen adott. Éppen ezért az épület köré egy kábelrendszert telepítettek, amelyre vadszőlőt futtatnak, ami a hőszigetelés mellet a tájba illeszkedést is szolgálja. Felkészültek a fenntartható jövőre is. Jelenleg százhúsz napelem dolgozik a tetőn, ennek a háromszorosára is van lehetőségük. Ahogy az ügyvezető fogalmazott, még nem zéró-karbon a létesítmény, de közel áll hozzá.

Az átlagos borászatokhoz képest űrtechnikát képviselő új beruházás során cél volt az okos megoldások használata is.

Integrálva van a legtöbb funkció, távolról is szabályozható módon. A hőszivattyús hűtés – fűtés mellett hazánkban egyedülálló módon külön kezelik a különböző tisztaságú hulladékvizeket, így az üzemi használat végén a keletkezett szennyvíz jelentős része öntözésre, permetezésre még használható.

Etyeki Kúria

Mérész Sándor főborászként azt a filozófiát követi, hogy ismerjük meg a rendelkezésünkre álló adottságokat és abból próbáljuk meg kihozni a legtöbbet. Hiszen a borászat egy olyan terület, ahol viszonylag fix tényezők vannak, mint a talaj, a szőlő fajtája, a klimatikus viszonyok. Ezekből kell kihozni a maximumot. Természetesen amennyiben modern berendezések állnak a borász rendelkezésére, akkor ez valamivel könnyebb. Az Etyeki Kúria esetén a fajtaszerkezet alaposan tervezettkoncepció mentén került kialakításra. A legrégebbi meglévő ültetvényrészek is mindössze 20 évesek. A tavalyi évben újragondolták a szőlőfajtákat, a fogyasztói szokások és a klíma változásának figyelembevételével. Olyan szőlőket telepítettek, amelyekről most úgy látható, hogy népszerűek lesznek. A betakarítást segítendő későbbi érésű fajtákkal is terveztek. Az új beruházásnál is fontos volt, hogy a munkaerő probléma megelőzéseként minél több folyamatot gépesíthessenek, hogy a szőlő fogadása gyorsan és akadálymentesen történhessen. A legjobb érési állapotban történjen a szüret és a feldolgozás. Új trend és ezért előtérbe került a pezsgő. Nagy hagyománya van a Törley révén a pezsgő alapanyag termesztésének, de a gyártás csak az utóbbi időben kezdődött meg a helyi pincékben. Az Etyeki Kúria 2017-ben készített először gyöngyöző bort, akkor még csak 2000 palackkal. Tavaly, a dinamikus növekedésnek köszöntetően ez a szám már 50 ezer volt. Amikor az adottságok azt lehetővé tették a tankpezsgő gyártását is megkezdték. Ahhoz, hogy nagyobb kontroll legyen a folyamatokon az új fejlesztések révén most már minden folyamatot házon belül tudnak elvégezni, továbbá a minőséget még tovább emelni.

Etyeki Kúria

Az Etyeki Kúria főborásza az idei évben arra a legbüszkébb, hogy sikerült a szüretet mind a két helyszínen úgy megoldani, hogy a készülő borok minősége és mennyisége is megfelelő legyen. A régi és az új üzem, az idén először használt saját (szüretelő)kombájn, a logisztikai nehézségek együttesen, óriási kihívást jelentettek. Az elmúlt majdnem tíz év óriási ütemben történő fejlesztései után most a cél a minőség további emelése-, illetve a turisztikai üzletág fejlesztése, és a Champagne-ból származó pezsgőmester tanácsai alapján a saját pezsgőgyártás kiterjesztése.

Babarczi László ügyvezető, Mérész Sándor főborász
Forrás: Borászati Füzetek

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: