A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos lapban megjelent tanulmány két problémára is megoldást jelenthet. A napraforgó növénynek csak a magjait használjuk fel, az óriási virág szára azonban „hulladék”. Xiao-Dong Luo és Yun Zhao azonban kollégáikkal azt vizsgálta, hogy vajon a sok betegségnek ellenálló növény szára milyen hasznos anyagokat tartalmaz.
– írja a ScienceDaily.
Ehhez a kutatók metanol és etil-acetát segítségével kivonatokat készítettek a napraforgó szárából. Ezután elkülönítették és azonosították a benne lévő összetevőket, főleg a diterpenoidokra koncentrálva, ez utóbbiak ugyanis biológiai aktivitásukról ismertek. Összesen 17 diterpenoidot találtak, melyek közül négy teljesen új volt a tudomány számára.
Egy másik vizsgálatban a kutatók az áfonyát belemártották ebbe a kivonatba, majd megszárították azt. Ezután penészspórákat fecskendeztek rájuk. Hat nap alatt a kezelt bogyók közel fele penész-mentes maradt. Ez alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a napraforgó szárából készült kivonatból olyan természetes biológiai szert lehet készíteni, mellyel a szüret után védhetjük a gyümölcsöket a kórokozóktól, például a penészgombáktól.