0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Így segíthet a szotyi az áfonyának

Az áfonya finom, és nem túl olcsó, ezért igen bosszantó tud lenni, ha a dobozt kinyitva azt tapasztaljuk, hogy megpenészedett. Ennek a jelenségnek a megelőzésében segíthet egy új kutatás szerint a napraforgó.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című tudományos lapban megjelent tanulmány két problémára is megoldást jelenthet. A napraforgó növénynek csak a magjait használjuk fel, az óriási virág szára azonban „hulladék”. Xiao-Dong Luo és Yun Zhao azonban kollégáikkal azt vizsgálta, hogy vajon a sok betegségnek ellenálló növény szára milyen hasznos anyagokat tartalmaz.

Arra keresték a választ, hogy lehet-e olyan összetevőket kivonni belőle, mellyel a gombás betegségek (például a penész) megelőzhetők anélkül, hogy a hagyományos gombaölők toxikus volta miatt kellene aggódnunk

– írja a ScienceDaily.

Illusztráció

Ehhez a kutatók metanol és etil-acetát segítségével kivonatokat készítettek a napraforgó szárából. Ezután elkülönítették és azonosították a benne lévő összetevőket, főleg a diterpenoidokra koncentrálva, ez utóbbiak ugyanis biológiai aktivitásukról ismertek. Összesen 17 diterpenoidot találtak, melyek közül négy teljesen új volt a tudomány számára.

Az összes azonosított anyag közül négy – beleértve kettőt az újakból is – bizonyult hatékonynak egy bizonyos gombafaj sejtmembránjának elpusztításában, megakadályozva így, hogy az bevonatot hozzon létre.

Egy másik vizsgálatban a kutatók az áfonyát belemártották ebbe a kivonatba, majd megszárították azt. Ezután penészspórákat fecskendeztek rájuk. Hat nap alatt a kezelt bogyók közel fele penész-mentes maradt. Ez alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a napraforgó szárából készült kivonatból olyan természetes biológiai szert lehet készíteni, mellyel a szüret után védhetjük a gyümölcsöket a kórokozóktól, például a penészgombáktól.

Forrás: ScienceDaily

Magazin ajánló: