0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Kétszer szednek a szamócatermesztő üzemben

A Dutch Berries, Hollandia egyik legnagyobb üvegházi szamacótermesztő üzeme ismét bővíti felületét, ezúttal 4,5 hektárral.
Illusztráció

Az előző nagy beruházásuk során, 2017-ben 20 hektár új üvegházat építettek, és több lépésben betelepítették az asszimilációs világítást a hozzá tartozó sötét szövetből készült úgynevezett Slip-In rendszerű energiaernyőkkel.

A legújabb házban szintén ezt a technológiát alkalmazzák. Az Európa egyik legkedveltebb fajtájaként ismert Elsantát termesztik a jó íze, hússzilárdsága és a hosszú eltarthatósága miatt. Évente kétszer szüretelnek.

Az augusztusi ültetésből októbertől decemberig 5 kilogramm szamócát szednek négyzetméterenként. A téli nyugalmi időszak után február végétől elkezdenek fűteni és áprilistól júniusig tart a második szedés, amikor az őszi termés kétszeresét takarítják be. Elsősorban a holland piacot látják el szamócával, de Norvégiába, Németországba, Nagy-Britanniába, Dániába és Svédországba is szállítanak, Európán kívül pedig Japánban találkozhatnak a vásárlók a bogyós gyümölcseikkel. Biológiai növényvédelmet folytatnak. A szamóca termesztéséhez szükséges szén-dioxidot, hőt és elektromos áramot egyebek között gázüzemű kombinált hő- és villamosenergia-termelő egységből (CPH) nyerik. A nyári hűtést a 2020-ban beüzemelt 1400 napelemükre alapozzák, amelyek 450 000 kWh-t szolgáltatnak évente.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/groentennieuws.nl;www.dutch-berries.com

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: