A szürkerothadást okozó Botrytis cinerea penészgomba számos növényfajt károsít, de a haszonnövények közül talán leginkább a szamócát, a szőlőt, a hagymát és a paradicsomot veszélyezteti. A gombaölő szereket kiküszöbölendő kutatják a kórokozó elleni biológiai védekezés lehetőségét. Iráni kutatók a közelmúltban in vitro és in vivo is vizsgálták paradicsom magján és a termésen a Trichoderma gomba és a Pseudomonas baktérium hatását a gombafertőzésre. A kísérletekben a kórokozó gomba szaporodási rátáján kívül a Trichoderma és a Pseudonomas által termelt másodlagos anyagcsere-termékek mennyiségét mérték.
A Trichoderma által termelt kitináz, proteáz és glükonáz, valamint a Pseudomonas által termelt kataláz és amiláz enzimek – másodlagos anyagcsere-termékek – visszafogták a szürkerothadás terjedését; 40%-os koncentrációban a gomba szaporodási ütemét a felére csökkentették.