0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Génbanki fajtabemutató a Georgikon Campuson

A MATE Kertészettudományi Intézete és a Georgikon Campus szervezésében szeptember végén mutattak be néhányat a keszthelyi gyümölcsgénbankban található alma- és körtefajtákból. A fajták többségét inkább házikerti termesztésre ajánlják.

Jóízű körték

A Starking delicious fajta az 1930-as évekből eredeztethető az amerikai Ohio államból. Gyümölcse a Vilmos körtéhez hasonló megjelenésű, szalmasárga színű. Finom, ízletes, sárgásfehér húsú, nem kövecses, frissfogyasztásra alkalmas, tetszetős. Húsállománya laza, lágy konzisztenciájú, ezért szállításra, tartós tárolásra nem javasolt.

Por porát

Nagyon tetszetős, palack alakú nagyméretű körte a Por porat, alakjában hasonlóságot mutat a Fétel apát fajtával, zöld alapszínen szalmasárga, napos oldalon enyhén rózsaszínes fedőszínnel. Húsa sárgásfehér, olvadó levű, ízletes, körtére jellemző zamatokkal. Kövecsesedésre nem hajlamos, frissfogyasztásra kiváló.

Franciaországból származik a Favrené körtéje. Nyár végén érik, középnagy, enyhén lapított gyümölcse zöld alapszínű, majd érésben szalmasárga fedőszínű. Húsa fehéressárga, bő levű, kiváló íz és aroma jellemzi. Jellegzetes morfológiai ismertetője a kocsány alapi részén, a gyümölcs csúcsán megfigyelhető kis dudor, kitüremkedés, ami gyors határozóbélyeg lehet a fajta felismerésénél.

Nyári esperes

A Nyári esperes alakja almához hasonlít. Hosszú kocsány, a napos oldalon szép piros fedőszín jellemző az amúgy éretten szalmasárga fajtára. Kis gyümölcsű, ezért kiváló óvoda- és iskolakörte. Húsa szép fehér, jó konzisztenciájú, kövecsesedésre kevésbé hajlamos, roppanó. Frissfogyasztásra alkalmas.

Adonyi körte

Az Adonyi körte a Velencei-tónál található Adony községben begyűjtött tájfajta. A gyümölcse kicsi, de annál izgalmasabb az íze és zamata. Körte alakú, sárga színű, erősen paraszemölcsös, ebből adódóan enyhén parás fedőszín jellemzi. Gyorsan barnul, magház körül kövecsesedésre hajlamos, ezért köztermesztésben nem javasolt, de különleges házikerti fajta lehet.

A fajta nevében is szerepel, hogy értékes pálinka-alapanyagot ad az Őszi pálinka. Kisméretű gyümölcse kiváló zamatú. Nagyon jó sav-cukor arány jellemzi.

Enyhén szotyósodik a túlérés során, kősejtképződésre hajlamos, ezért frissfogyasztásra nem javasolt.

Hazai változatok

Hazai almaültetvényben keletkezett rügy­mutáció a Csányi Jonathan. Közepes méretű gyümölcse őszre egész felületén sötétpirosra érik. Húsa keményebb, tömöttebb, mint az alapfajtáé. Korai szedési ideje (augusztus vége, szeptember eleje) az egyik legfőbb értéke. Lisztharmatra hasonlóan fogékony, mint az alapfajta.

Parker pepin
Parker pepin

A Parker pepin kissé lapított gömb alakú, kis gyümölcsű fajta. A színe az érés során jelentősen változik, beérve aranysárgás, fakóbarna. Ez utóbbi a vékony „rozsdabehintés” miatt alakul ki. A húsa kezdetben kemény, roppanó, és gyorsan barnul. A tárolás során a gyümölcse megpuhul, és borízűen savanykás-édessé, lédússá válik.

A Budai Domokos lapított gömb alakú gyümölcse közepes vagy nagyméretű. Jóízű, tetszetős küllemű, jól tárolható fajta. A gyümölcs héja vékony, kocsánya rövid. Az érett gyümölcs alapszíne aranysárga, amelyen piros csíkok és rozsdaszínű paraszemölcsök jelennek meg. Húsa fehér, omlós, lédús és édes.

Hazánkban régóta termesztett, közepes vagy nagy gyümölcsű fajta a Húsvéti rozmaring. Zöldessárga alapszínét halványpiros foltok tarkítják. Erősen viaszos felületű, kemény konzisztenciájú és fehér húsú gyümölcsét jellegtelen ízűnek tartják. Igen későn érő, jól tárolható, de taplófoltosodásra hajlamos fajta.

Londoni pepin

A Londoni pepin középnagy vagy nagy gyümölcse lapított, sárgászöld alapszínű, melyen a napos oldalon piros bemosódások láthatók. Héja viaszos, vastag. A gyümölcs húsa bőlevű, kissé savanykás ízű. Az igen későn érő fajták csoportjába tartozik.

A Jonathan fajtánál 1-2 héttel korábban érik és intenzívebben színeződik a Jonnee. Gyümölcse kis vagy közepes méretű, teljes felületén piros és csíkozott. Lisztharmatra hasonlóan fogékony, mint az alapfajta.

Horváthné dr. Baracsi Éva

Salamon János

Varga Jenő

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: