0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 14.

Három szarvasmarha pusztult el inváziós kullancsok miatt

Ohio államban olyan mennyiségű inváziós kullancs jelent meg farmon, hogy három marha pusztult el az apró paraziták okozta vérveszteségtől.

Az ázsiai hosszúszarvú kullancs (Haemaphysalis longicornis) először 2021-ben jelent meg Ohioban, és sikerült is rögtön megtelepednie. Bár az emberi egészségre egyelőre nem jelentenek kockázatot, az Ohio Állami Egyetem igyekszik nyomon követni a terjedésüket – írja a Phys.org. A vérsízvó parazita legtöbb fejlődési állapotában nem nagyobb egy szezámmagnál, ha vérrel teleszívja magát, akkor is csak borsó méretű. Úgy tűnik, elsősorban nagytestű állatokat részesíti előnyben a táplálkozásnál, mint a szarvasok és a marhák.

Illusztráció
A Monroe megyében lévő kullancsinvázióval sújtott gazdaságban döbbenetes mennyiségben vannak jelen: a kutatók mindössze 90 perc leforgása alatt több, mint 10 ezer példányt gyűjtöttek össze.

Risa Pesapane, az egyetem állatorvostudományi docense szerint ez azt jelenti, hogy a nagyjából 10 hektáros legelőn több, mint egymillió darab lehet belőlük.

A begyűjtött kullancsokat letesztelték többféle betegségre, és az eredmény igen aggasztó: kimutatták a Anaplasma phagocytophilum baktériumot, mely humán és állategészségügyi kockázatot is jelent. Máshol ugyanez a kullancsfaj a Theileria orientalis nevű kórokozót is terjeszti, és Ohio-ból is jelentették már a szarvasmarhák theileriosis megbetegedését. Pesapane szerint jó hír, hogy a kullancsokat el lehet pusztítani a szokásos kullancsok elleni szerekkel.

Az ázsiai hosszúszarvú kullancs (Haemaphysalis longicornis)
Fotó: James Gathany/Wikimedia Commons
Ami viszont problémás, hogy képesek a szűznemzésre, azaz a nőstények anélkül képesek akár 2000 pete lerakására, hogy egy hím megtermékenyítette volna őket. Ezáltal a populációik robbanás-szerűen képesek növekedni.

Az hosszúszarvú kullancsok által ellepett gazdaságban 2021 nyarán elpusztult 3 szarvasmarha egyébként jó egészségnek örvendett. Egy közülük egy életerős 5 éves bika volt – ebből el lehet képzelni, mennyi kullancs kellett ahhoz, hogy a vérveszteségtől végül elpusztuljon.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: