
Az Applied Materials & Interfaces című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a keratint, a csirketollak egyik összetevőjét újra felhasználhatják környezetbarátabb és költséghatékonyabb energiaforrás létrehozására.
A kutatás új felhasználási lehetőséget talált a csirkefeldolgozás melléktermékének, amelyet jellemzően alacsony tápértékű takarmánnyá alakítanak át vagy elégetnek.
A melléktermék most felfedezett új felhasználási módja segíthet csökkenteni a baromfifeldolgozás környezeti hatását, javítva ezzel az egész iparág fenntarthatósági kilátásait.
Jobb üzemanyagcellák
Az ETH Zürich és a Nanyang Technological University Singapore (NTU) kutatói csirketollból származó keratint alakítottak át amiloid rostok néven ismert ultrafinom rostokká, hogy azokat üzemanyagcellák membránjaiban használják fel.

A kutatás folytatódik, ami azt jelenti, hogy az üzemanyagcellák egy nap fontos szerepet játszhatnak az otthonok és a mindennapi élet már területeinek fenntarthatóbb energiaforrásaként. A féligáteresztő membrán ugyanis az üzemanyagcella kritikus eleme, mivel itt keletkezik az elektromos áram.
A keratin használata az üzemanyagcellák membránjában olcsóbb, könnyebb és környezetbarátabb, mint a hagyományosan használt vegyi anyagok – állapították meg a kutatók.
– mondta Raffaele Mezzenga, az ETH Zürich Food and Soft Materials professzora.
A kutatók azt tervezik, hogy tovább vizsgálják az új keratinmembrán stabilitását és tartósságát, és kereskedelmi partnert keresnek a technológia piacra viteléhez.