0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 20.

Enyhébb lesz a tél eleje, hogyan tároljuk a tűzifát?

Szakemberek szerint januárig enyhe és csapadékos tél várható, utána viszont hidegebb, szárazabb idő következhet. Érdemes tehát a tűzifát szárazon tartani.
Legelő gulya novemberben
fotó: Csatlós Norbert

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) már a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Niño. Ez egy 2-7 évente ismétlődő, természetes éghajlati jelenség, amely hatással van a globális időjárásra is. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint a tendenciák alapján 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon 2024 februárjáig folytatódik.

Megfigyelések szerint az El Niño-években általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, azonban január és március között hidegebb, szárazabb az évszak vége Észak-Európa nagy részén, Dél-Európában pedig összességében csapadékosabb évszakra lehet majd számítani.

Közeleg a tél

Ugyan itthon még november közepén is +10, sőt +15 Celsius-fok feletti nappali hőmérsékleteket is mérhetünk, az Alpok magasabb hegyeire már megérkezett a tél, vagyis ideje beszerezni a tűzifa-készleteket.

Vagyis igazából az idei tüzelőt már legkésőbb tavaly meg kellett volna venni, hogy a fa kellőképp kiszáradjon, de remélhetőleg az állami erdészetekben és a tüzépeken lehet száraz fát is kapni.

Januári havas táj Baja határában
fotó: mmg archív / Csatlós Norbert

Az agrártárca vezetője még októberben közleményben hangsúlyozta, hogy minden állami társaságnál nagyobb készletek állnak rendelkezésre, amelyek piaci áron kaphatók. Nagy István szerint az állami erdészeti társaságoktól döntően alacsonyabb feldolgozottságú tűzifát alapvetően alacsonyabb egységáron lehet beszerezni, a tűzifakereskedők által kínált magasabb feldolgozottságú, kuglizott, vagy éppen hasított fa pedig magasabb egységárakon vásárolható.

A Szociális Tűzifaprogramban idén 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február közepéig, amihez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít. Szeptember végén a szociális tűzifa kiszállításának mértéke már meghaladta a 60% -ot.

Fűtésre alkalmas fa

A cserépkályhákban, kandallókban használt tűzifa víztartalma ideálisan 15 százalék, vagy inkább 12-20 százalék közötti. Szezonálisan ebben a tartományban ingadozik a tüzelésre alkalmas fa víztartalma, ha esőtől védett körülmények között, külső légköri körülmények között tárolják.

Ha a víztartalom 10 százalék alatt van, a rönkök, hasábok túl szárazak, ami túl intenzív égést eredményez.

fotó: pixabay.com

A túl nedves fa viszont nehezen gyullad meg, hőt von el az égési folyamatból a víz elpárolgása miatt, és növeli a káros anyagokkal teli füst mennyiségét.

A magas égéstér-hőmérséklet azonban kulcsfontosságú a tiszta égéshez.

A vizes fa égése során 4,8-szor több szennyező gáz, és 4,3-szor több por jut a levegőbe, mint tiszta égés esetén.
A ház eresze alatt is jól szárad a fa
fotó: mmg archív

A szél és a nap segíti a fa szárítását

Alpesi házak oldalában egész évben szárad a felhasogatott tűzifa – erre a déli fekvésű házfal kiválóan alkalmas. A szél és a nap ugyanis folyamatosan szárítja a fát.

A fatárolót nem kell teljesen zártra építeni, de úgy érdemes kialakítani, hogy a keskeny oldala legyen kitéve az időjárásnak. Alulról és felülről viszont védjük a nedvességtől.

Közvetlenül a tüzifa alá, illetve a tetejére nem jó, ha fóliát teszünk, mert itt, viszonylag közel a fához összegyűlhet a nedvesség.

A légcserét lehetővé tevő rácsok, raklapok, illetve a tetők jobbak.

A pincében vagy garázsban való tárolás szintén nem tanácsos; túl nagy a további nedvesség felvételének és/vagy a penészedésnek a veszélye.

Tűzifatároló Svájcban
fotó: pixabay.com

Hogyan teszteljük a tűzifa nedvességtartalmát

A nedvességtartalom meghatározása megmutathatja, hogy a fa megfelelően ég-e, azaz sok hőt ad-e, és kevesebb szennyezőanyagot bocsát ki. Néhány egyszerű teszttel feltárható a fa nedvességtartalma.

  • Ütésvizsgálat: üssünk össze két rönköt, ha keménynek hangzik, a fa száraz.
  • Szemvizsgálat: Ha a fa nedves, piszkos vagy akár penésznyomok is láthatók rajta, akkor túl nedvesen tárolják.
  • Nedvességmérő: A kisméretű készülék a fa nedvességtartalmát határozza meg.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: