Mint elmondta, műhelyük nem szokványosan kezdte a munkát, mert tulajdonképpen bármiféle előzmény nélkül kezdtek húst feldolgozni.
– Egy véletlennek köszönhetően 2010-ben a párommal nekiálltunk hurkát és sütőkolbászt készíteni otthon. Rengeteget töltöttünk, és a végén beláttuk, hogy mindet nem tudjuk elfogyasztani.
A párom vezetékneve Horváth, az enyém Peterdi, ebből lett a Ho-Pe Kóbi elnevezés. A tervezést tettek követték. Elintéztük a nyitással kapcsolatos ügyeket és beszereztük az eszközöket és készülékeket. Rengeteg tennivalóval járt a folyamatos munka beindítása, már csak azért is, mert akkor még nem tartottunk állatokat. Mára ez is megváltozott. Új ingatlant vettünk a sertéstartáshoz, hogy egészségesen tudjuk táplálni őket. Ezt alapvetőnek tartjuk ahhoz, hogy a lehető legjobb alapanyagból tudjuk készíteni a készítményeinket.
Bőséges kínálatuk van húsféleségből és töltelékáruból. A vásárlók igénylik, mert szívesen vesznek különböző termékeket. Mint Peterdi Zoltán mondja, így lesznek az új vevők.
– A tavaszi-őszi időszakban füstölt termékeket, kolbászt és szalámit készítünk, télen pedig, amikor beköszönt a hideg, a sütőkolbász, a disznósajt, a hurka, sőt, a legújabb trendeknek megfelelően kocsonya is bekerül a repertoárunkba.
Tíz esztendeje árusítunk rendszeresen, heti három napon a zalaegerszegi piacon. Elmondhatom, hogy sok a visszatérő vevő, és újak is akadnak, szép számmal. Ehhez jelen kell lenni a piacon. Házhoz is jönnek vevők, de a többség inkább az évek során megszokott, mindig bőségesen megrakott standunkat keresi fel. Hozzáteszem, hogy kedvelik a húsféleségeket, bármit szívesen megkóstolnak. Vásárláskor sem csak egyfélét kérnek, hanem hétről hétre mást keresnek. Van, hogy a kolozsvári szalonnát keresik nagyobb mennyiségben, utána héten pedig a sonkát. Aztán vannak kolbászos időszakok is. Jófajta húsra és töltelékárura mindig szükség van, mondják. Természetesen, a karácsony és a húsvét kiemelt időszak, olyankor jóval több áru fogy. Különösen kelendő a sonka, a csülök, úgyhogy az ünnepekre mindig nagyobb készlettel készülünk.
Ehhez az szükséges, hogy hétről hétre jó minőségűek legyenek a termékeik, ugyanolyan finomak, amilyet legutóbb vásároltak tőlük a vevőik.
Ezt követően leáztatjuk őket, majd következik a tartósítás, ami nálunk természetes füstölés. Mindennek köszönhetően teljesen hagyományos és természetes ízeket tudunk kínálni. S ez a lényeg! A vásárlóink közül sokan és gyakran megjegyzik: „Tudtuk, hogy itt vagytok a piacon, mert már messziről éreztük az illatokat!” Jólesik, amikor ilyen és hasonló szavakkal ismerik el a munkánkat, olyan jól, hogy mindig erőt ad a további munkához.
Peterdi Zoltán azt mondja, mivel a legtöbb család asztalán meghatározó szerepe van a húsnak és a húskészítményeknek, egyáltalán nem mindegy, hogy hol szerzik be őket. Egyre többen gondolják úgy, hogy vásárlás előtt felmérik a „terepet”, minél több mindent megkóstolnak és kipróbálnak, és az alapján szerzik be a szükséges mennyiséget – a biztosnak tűnő helyről.
– A helyi termékeknél nyomon lehet követni a termékek elkészítésének a folyamatát, lehet róluk tudni, hogy miből és hogyan készülnek. Arról nem is beszélve, hogy vásárláskor a vevő kommunikálni tud az áru készítőjével, akitől minden fontos információt megkaphat az adott termékről. Ezt nagyon fontosnak tartom. Ahogy látom, az idősebbeken kívül egyre több fiatal is szívesen fogyaszt húst és töltelékárut, ha tudják, hogy biztos helyről származnak és egészségesek.
Az utóbbi időszakban a húsáruk is megdrágultak hazánkban. Peterdi Zoltán szerint az a legfontosabb, hogy megtalálják azt az összeget, ami a vásárlóiknak és a családi vállalkozásuknak egyaránt megfelelő.
– Az árak? Ezzel kapcsolatosan fontosnak tartom a kompromisszumot. Az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani róla – és persze tapasztalni –, hogy ki mennyire emelt árat. Azt mondom, lehetett volna árat emelni, de mi úgy döntöttünk, hogy normál árainkkal próbálunk életben maradni. Egy multinak más a felfogása, teljesen másképp gondolkozik, mert a kieső összeget más területről tudja pótolni. Nekünk viszont ez az egy bevételi forrásunk van. Emiatt olyan piaci árat kell találni, kikalkulálni, ami a vevőnek nem rossz és nekünk is megéri. Ezzel tudjuk megtartani a vásárlóinkat, újakat is tudunk „szerezni”, és a vállalkozásunk is működni tud.
Peterdi Zoltán azt mondja, soha, egy percig sem bánták meg, hogy elindították a Ho-Pe Kóbi családi vállalkozást.
– A munka nem kevés, sokat dolgozunk a párommal és a két fiammal, de a vállalkozás biztos hátteret és megélhetést ad a családnak. Emlegetjük is gyakran, hogy annak a tizenhárom évvel ezelőtti véletlennek egy életre szóló jó döntés lett az eredménye.
Most éppen egy újfajta sonkával kísérletezek, ami reményeim szerint ízleni fog a vásárlóinknak. Úgy gondolom, ha a közkedvelt hagyományos termékeink mellett mindig kínálunk újat is, és ha tartjuk a megszokott minőséget, akkor egyformán jól járnak a vevőink és a családi vállalkozásunk is.