0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Egy szuperprémium Cabernet franc születése

Szeptemberben debütált az Ipacs Szabó Birtok 2019-es szuperprémium Villányi Franc bora. A történet viszont 2009-ben kezdődött, a szőlőterület megvásárlásával.
Fotó: Császár Endre

Ipacs Szabó Istvánt 2009-ben felkérték, hogy segítsen eladni egy villányi földterületet, ám az új tulajdonos végül ő maga lett. Amikor egy párás tavaszi napon meglátta a területet, azonnal tudta, hogy ott saját szőlőt akar, és maga végez majd minden munkát, a telepítéstől a borkészítésig. Érezte, hogy nagyon nagy kihívás lesz, de a pályát meg kell futni, nem lenne teljes az élete nélküle. A kezdetekről még azt is elmondta, hogy személyes kedvence kétségkívül a Cabernet franc, amiből a híres villányi bor, a Villányi Franc készül. Elhatározta, hogy csak ezzel fog foglalkozni, a legjobbat szeretné kihozni belőle.

Akkor még a Vylyan Pincészet főborásza volt, 2021-re érlelődött meg benne a váltás gondolata. Nem kis léptékváltás, hiszen éveken keresztül százezres tételekben készített borokat, a birtoka viszont 1,5 hektár, ahol maga végez minden munkát.

A Máriagyűd határában fekvő szőlőbirtok Magyarország legkiegyenlítettebb hőmérsékletű területe. Javarészt Cabernet franc-t, kis területen pedig Kékfrankost telepített. Nem is tervezi, hogy 2 hektárnál tovább terjeszkedik, hiszen csak annyi szőlőterületet szeretne, amennyit a saját két kezével meg tud művelni.

Különleges évjáratokban készülhet csak
a szuperprémium Ég és Föld között

A terület gondozásánál alkalmazza a bioművelés vagy a biodinamikus ter­mesztés elmeit is, a lényeg, hogy a szőlő azt kapja, ami jó neki. Hogy mit, az minden évjáratban más, ezért nem egy iskola követése, hanem folyamatos éberség és a szőlővel való együttélés, megfigyelések határozzák meg, hogy a szőlőművelési módszerek közül mit használ.

A talajművelés tulajdonképpen a természetes növénytakaró szabályozása az évjáratnak megfelelően.

Ahogyan a szőlőművelés is a természethez, az adottságokhoz adaptálódik: a szőlő felsőbb részein általában segíteni kell a növényt, az alsóbb részeken inkább visszafogni.

Huszonöt villányi szüretet megélve meggyőződése, hogy ez a vidék a Cabernet franc otthona. Kezdetektől nagyon szoros kapcsolat fűzi a fajtához és a különböző arcaihoz, a fehérbortól a válogatásig. Mint mondja, elegendő leírni a Villányi Franc-ja nevét: Nászút Helyett, ugyanis a nászútjuk árát is arra költötte, hogy ez az álom megvalósuljon. Bízik benne, hogy a borokat kóstolva érthető lesz ez az áldozat.

Mérföldkőnek tekinti a birtok életében a szuperprémium Cabernet franc elkészítését, hiszen tíz évig készült erre a borra, és végül a 2019-es évjárat vált érdemessé arra, hogy szuperprémium Villányi Franc készülhessen belőle. A legjobb évjárat legszebb hordós tételei kerültek a palackba, amely az Ég és Föld között nevet kapta.

A borhoz a szőlőterület legkisebb fürtű, termésmennyiségű, legkitettebb részeiről válogatta a termést.

A sorok felső harmadát külön szüretelték és dolgozták fel 2019. szeptember 26-án, ennek terméséből készült az Ég és Föld között. Bogyózva, válogatóasztalon válogatva, zúzás nélkül egész bogyósan került kádakba, majd párnapos hideg macerációt követően indult az erjedés. Tartályos almasavbontást követően hordóban érlelte 19 hónapig. A palackozásra 2023 januárjában került sor. A pince adottságait felhasználva teljesen szivattyú használata nélkül készült a bor a feldolgozástól a palackozásig. Pincéjében nincs szivattyú, mely István szerint csak megnyúzza a bort, a gravitáció segítségével zajlanak a fejtések.

A bor szigorú eredetvédelmi vakkóstolás, bírálat után kapta meg a villányi védett eredetű super prémium minősítést.

Most 1400 palacknyi készült belőle, és ki tudja, lehet, hogy éveket kell újra várni rá, hogy megszülessen a következő Ég és Föld között.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: