
2032-re a világ baromfihús-termelése az előrejelzések szerint eléri a 156 millió tonnát, ami több mint 14%-os növekedés a 2020–2022-es időszak átlagához képest. Ez az előre jelzett termelésnövekedés több mint fele – áll a wattagnet.com elemzésében.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legfrissebb előrejelzései szerint a világ hústermelése 2032-re 41 millió tonnával bővül, legnagyobbrészt Ázsiában, ahol 20 húsz millió tonnával termelnek majd többet.
A FAO a baromfihús-termelés e jelentős növekedését az élelmiszer-szolgáltatási szektorban mutatkozó keresletnövekedésnek, valamint a baromfihús kedvező árának tulajdonítja,

Azokon a területeken, ahol nagy a baromfitenyésztés sűrűsége, valószínűleg továbbra is jelen lesz a madárinfluenza, illetve más betegségek is. Az OECD és a FAO szerint a járványkitörések gazdasági hatása rövid távú, és a madárinfluenza várhatóan nem fogja befolyásolni a következő néhány évre vonatkozó előrejelzéseket.
A baromfihús-termelés várhatóan növekszik az Egyesült Államokban is, több mint 2%-os növekedést várnak 2022-hez képest. Ugyancsak növekedés várható az Európai Unióban, amihez hozzájárul az új madárinfluenza-kitörések csökkenése. Brazília pedig várhatóan csaknem 15 000 millió tonna baromfit fog termelni 2023-ban.

fotó: pxhere.com
A növekedés motorjai
A baromfitermelés növekedésére számít az OECD és a FAO Pakisztánban, Mexikóban és Vietnámban is, mert nőni fog a kereslet és a baromfihús megfizethető.
A baromfitermelés gyorsan bővülni fog azokban az országokban, ahol állandó a takarmánygabona-ellátás, például Brazíliában és az Egyesült Államokban. Ázsiában, különösen Kínában is növekedés várható, mivel az afrikai sertéspestis miatt a fogyasztók a sertéshúsról áttértek a baromfira.
A Rabobank szerint 2023 második felében olcsóbbá vált a gabona és az olajos magvak, mely segít csökkenteni a gazdálkodók termelési költségeit és stabilizálni a baromfi árát. A Rabobank előrejelzése szerint a takarmányozási költségek 10-15%-kal maradnak el a 2022-es történelmi magasságtól.

Indiában, Törökországban és Indonéziában a baromfiipar továbbra is növekedni fog, elsősorban az állati fehérje iránti kereslet növekedése, valamint amiatt, hogy a tojás-felhasználás növekszik a pék- és édesipari ágazatban.
Míg a FAO előrejelzése szerint Kína növeli baromfitermelését 2023-ban, az USDA előrejelzése szerint nem nő az ország termelése. Egyiptomban, Iránban és Japánban a termelés csökkenése valószínűsíthető az alacsonyabb belső kereslet miatt.

A baromfi továbbra is az uralkodó fehérjeforrás
Amellett, hogy olcsó fehérje, a baromfi nyertese a fogyasztói preferenciák változásának is. A vásárlók ugyanis egyre inkább egészség- és környezettudatosak, így például az alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményező húskészítményeket preferálják.
A FAO jelentése szerint az állattenyésztés az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5%-áért felelős, és a marhahús és a tejtermékek az elsődleges hozzájárulók. Az USDA szerint a baromfitenyésztés viszonylag kis mennyiségű ÜHG-t bocsát ki, annak ellenére, hogy ez a legnagyobb létszámú állatcsoport.

fotó: pxhere.com
A baromfihús tehát vezető a globális hústermelésben, a sertéshús továbbra is a második legnagyobb hozzájáruló, és az előrejelzések szerint 2023 végére eléri a 121,7 millió tonnát, ami a 2022-es 122,3 millió tonnához képest csökkenést jelent. Az OECD és a FAO szerint a sertésipar továbbra is lassan épül fel az ASP-járványok után, különösen Kínában és Vietnámban, ahol várhatóan 2023-ban visszaállnak az ASP előtti termelési szintre.
