0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

A baromfitermelés világméretű növekedése 2023-ban is várható

A magas patogenitású madárinfluenza globális jelenléte ellenére a baromfi továbbra is a világ vezető fehérjeforrása, és várhatóan az is marad.
fotó: mmg archív

2032-re a világ baromfihús-termelése az előrejelzések szerint eléri a 156 millió tonnát, ami több mint 14%-os növekedés a 2020–2022-es időszak átlagához képest. Ez az előre jelzett termelésnövekedés több mint fele – áll a wattagnet.com elemzésében.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) legfrissebb előrejelzései szerint a világ hústermelése 2032-re 41 millió tonnával bővül, legnagyobbrészt Ázsiában, ahol 20 húsz millió tonnával termelnek majd többet.

A FAO szerint 2023-ban a globális hústermelés eléri a 364 millió tonnát, ami 0,4%-os növekedés 2022-hez képest. 2023-ban a baromfiipar növekedése meghaladja majd a többi iparágét, a teljes termelés csaknem 143 millió tonnára emelkedik, ami 1,3%-os növekedést jelent a 2022-es termeléshez képest.

A FAO a baromfihús-termelés e jelentős növekedését az élelmiszer-szolgáltatási szektorban mutatkozó keresletnövekedésnek, valamint a baromfihús kedvező árának tulajdonítja,

annak ellenére, hogy a közelmúltban a magas patogenitású madárinfluenza miatt emelkedtek az árak.
fotó: Árvai Károly

Azokon a területeken, ahol nagy a baromfitenyésztés sűrűsége, valószínűleg továbbra is jelen lesz a madárinfluenza, illetve más betegségek is. Az OECD és a FAO szerint a járványkitörések gazdasági hatása rövid távú, és a madárinfluenza várhatóan nem fogja befolyásolni a következő néhány évre vonatkozó előrejelzéseket.

Az előrejelzések szerint 2023-ban az ázsiai baromfitermelés több mint 55 000 millió tonnára nő, és a korábbi évekhez hasonlóan a világ baromfitermelésének csaknem 40%-át teszi ki.

A baromfihús-termelés várhatóan növekszik az Egyesült Államokban is, több mint 2%-os növekedést várnak 2022-hez képest. Ugyancsak növekedés várható az Európai Unióban, amihez hozzájárul az új madárinfluenza-kitörések csökkenése. Brazília pedig várhatóan csaknem 15 000 millió tonna baromfit fog termelni 2023-ban.

A csirke kedvelt bbq aléapanyag
fotó: pxhere.com

A növekedés motorjai

A baromfitermelés növekedésére számít az OECD és a FAO Pakisztánban, Mexikóban és Vietnámban is, mert nőni fog a kereslet és a baromfihús megfizethető.

A baromfitermelés gyorsan bővülni fog azokban az országokban, ahol állandó a takarmánygabona-ellátás, például Brazíliában és az Egyesült Államokban. Ázsiában, különösen Kínában is növekedés várható, mivel az afrikai sertéspestis miatt a fogyasztók a sertéshúsról áttértek a baromfira.

A Rabobank szerint 2023 második felében olcsóbbá vált a gabona és az olajos magvak, mely segít csökkenteni a gazdálkodók termelési költségeit és stabilizálni a baromfi árát. A Rabobank előrejelzése szerint a takarmányozási költségek 10-15%-kal maradnak el a 2022-es történelmi magasságtól.

fotó: mmg archív
A Rabobank elemzése szerint is 2023-ban olcsóbb alacsonyabb lesz a gabona- és olajos magvak ára Brazília rekordmagas kukorica- és szójatermése, a nagyobb műtrágyafelhasználáshoz és jobb terméshozamokhoz vezető alacsonyabb műtrágyaárak, valamint az európai és oroszországi erős búzahozamok miatt. Emellett az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) előrejelzése szerint 2023-ra rekordmagasságú kukorica- és szójababtermés várható az USA-ban is.

Indiában, Törökországban és Indonéziában a baromfiipar továbbra is növekedni fog, elsősorban az állati fehérje iránti kereslet növekedése, valamint amiatt, hogy a tojás-felhasználás növekszik a pék- és édesipari ágazatban.

Míg a FAO előrejelzése szerint Kína növeli baromfitermelését 2023-ban, az USDA előrejelzése szerint nem nő az ország termelése. Egyiptomban, Iránban és Japánban a termelés csökkenése valószínűsíthető az alacsonyabb belső kereslet miatt.

fotó: mmg archív

A baromfi továbbra is az uralkodó fehérjeforrás

A következő évtizedben a baromfi továbbra is uralja a húságazatot, és várhatóan a világ hústermelésének felét fogja adni.

Amellett, hogy olcsó fehérje, a baromfi nyertese a fogyasztói preferenciák változásának is. A vásárlók ugyanis egyre inkább egészség- és környezettudatosak, így például az alacsony üvegházhatásúgáz-kibocsátást eredményező húskészítményeket preferálják.

A FAO jelentése szerint az állattenyésztés az összes üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5%-áért felelős, és a marhahús és a tejtermékek az elsődleges hozzájárulók. Az USDA szerint a baromfitenyésztés viszonylag kis mennyiségű ÜHG-t bocsát ki, annak ellenére, hogy ez a legnagyobb létszámú állatcsoport.

Különféle húsok
fotó: pxhere.com

A baromfihús tehát vezető a globális hústermelésben, a sertéshús továbbra is a második legnagyobb hozzájáruló, és az előrejelzések szerint 2023 végére eléri a 121,7 millió tonnát, ami a 2022-es 122,3 millió tonnához képest csökkenést jelent. Az OECD és a FAO szerint a sertésipar továbbra is lassan épül fel az ASP-járványok után, különösen Kínában és Vietnámban, ahol várhatóan 2023-ban visszaállnak az ASP előtti termelési szintre.

fotó: pixabay
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/wattagnet.com

Magazin ajánló: