0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. december 4.

Az agrárhitelek 70 százalékát támogatja az állam

Az államilag támogatott hitelek teszik ki az agrárium hitelállományának közel 70 százalékát, amelyek komoly segítséget jelentenek a tavalyi történelmi aszály, a költségnövekedés és a piaci, értékesítési nehézségek okozta forráshiányos időszakban.
A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett az első félévben

A jelenlegi kamatkörnyezetben az Agrár Széchenyi Kártya a piacvezető ajánlat, aminek szabad felhasználású finanszírozási megoldásaival 5 százalékos kamattal tudnak forrást bevonni a mezőgazdasági szektorban tevékenykedő vállalkozások.

Az Agrárközgazdasági Intézet első félévet záró pénzügyi jelentése szerint Agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra 729,5 milliárd forintot fizetett ki az Államkincstár június 30-ig. A folyósított támogatás 63,4 százaléka európai uniós, 36,6 százaléka pedig hazai költségvetési forrásból származott.

Az idei első félévben kifizetett támogatásokban a Vidékfejlesztési Program kifizetései domináltak, meghaladták a 435 milliárd forintot. Közvetlen támogatásokra 207,2, nemzeti támogatásokra 77,7, piaci és egyéb támogatásokra együttesen 9,2 milliárd forintot folyósítottak a termelőknek.

A támogatások több mint negyedét a szántóföldi növénytermesztők kapták, míg 13,6 százalékát az állattenyésztők, 4,3 százalékát pedig a kertészek használhatták fel.

A mezőgazdasági ágazatban tevékenykedők hitelállományának közel 70 százalékát a kedvezményes hitelek adták 2023 második negyedévében (Forrás: AKI)

A nemzeti agrárkárenyhítési rendszer keretében (I. pillér) a 2022. évi időjárás okozta rendkívüli mértékű károk kompenzálására 50,6 milliárd forintot folyósítottak a jogosult gazdálkodók számára.

A mezőgazdaság hitelállománya 6,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A kedvezményes hitelek aránya 69,7, a piaci hitelek részesedése pedig 30,3 százalék volt június 30-án.

A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya, 5,9 százalékkal csökkent, az újonnan felvett hitelek összege 6,4 milliárd forinttal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A hitelállományon belül a beruházási hitelek maradtak túlsúlyban, bár ezek állománya is visszaesett 9,2 százalékkal.

A hitelek zöme a szántóföldi növénytermesztőket finanszírozta.
A támogatások több mint negyedét a szántóföldi növénytermesztők kapták, míg 13,6 százalékát az állattenyésztők, 4,3 százalékát pedig a kertészek használhatták fel

A mezőgazdasági társas vállalkozások hitelállománya 15,7 százalékkal emelkedett, az újonnan felvett hitelek összege 28,1 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. A növekedés a beruházási és az éven belüli hiteleknél jelentkezett. A hitelállományból legnagyobb mértékben az állattenyésztési ágazat részesedett.

A mezőgazdaság garantált hitelállománya dinamikusan nőtt. A lízingcégek szerződésszáma és a tőkekintlévőség összege is növekedett.

Az élelmiszeripar hitelállománya a mezőgazdaságétól magasabb ütemben, 10 százalékkal bővült, és az ágazat hitelállományában a kedvezményes hitelek aránya 58,4 százalékot tett ki.

Az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállománya 10,2 százalékkal emelkedett

Az élelmiszeripari egyéni vállalkozások hitelállománya 0,8 százalékkal volt kevesebb az előző évinél, míg a társas vállalkozásoké 10,2 százalékkal emelkedett. Utóbbiak újonnan felvett hiteleinek összege 35,4 milliárd forinttal volt több az egy évvel korábbinál. A mezőgazdasági és az élelmiszeripari társas vállalkozások hitelállományában is a beruházási és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek növekedése volt a meghatározó.

Az élelmiszeripari hitelállomány legnagyobb részét (26,8 százalékát) az ún. egyéb élelmiszeripar szakágazatban tevékenykedő vállalkozások, 13,7 százalékát az egyéb gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, illetve tartósítással foglalkozók, 8,4 százalékát pedig az olajgyártók adták.

A támogatott hitelkonstrukciók közül a növekedési hitelprogram (NHP) és az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK) folyószámlahitel emelkedik ki. Előbbi a mezőgazdaság hitelállományának 24,3, utóbbi pedig 19,4 százalékát tette ki június 30-án. Az Eximbank által finanszírozott hitelek részesedése 13,7, az MFB-hiteleké 6,5, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitelé (ASZB) pedig 5,8 százalék volt.

Az Agrár Széchenyi Kártya Program 2011-től érhető el az agrárvállalkozások számára.

Az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel – amely lényegében mezőgazdasági célú, szabad felhasználású folyószámlahitel – a mikro-, kis- és középvállalkozások, az őstermelők, valamint az őstermelők családi gazdaságai átmeneti likviditási problémáinak áthidalásához, váratlan kiadásaik fedezéséhez járul hozzá.

Az ASZK keretében 2020. május 15-től 200 millió forintra nőtt a hitelkeret, ami idén is érvényes, de fiatal mezőgazdasági termelő esetén csak maximuma 25 millió forint adható. A hitelkeret futamideje 1, 2 vagy 3 év.

Forrás: AKI

Magazin ajánló: