0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

Jóváhagyták az EU és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését

A megállapodás oltalmat biztosít 163 európai élelmiszeripari földrajzi jelzés elnevezésének, valamint közel 2000,  földrajzi jelzéssel rendelkező uniós bornak és szeszes italnak, köztük 48 magyar bornak és élelmiszernek.
Illusztráció

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Unió és Új-Zéland közötti szabadkereskedelmi megállapodás megkötését, mely hatálybalépésekor megszünteti az uniós exportra kivetett új-zélandi vámok 100 százalékát, és hét év elteltével megszünteti az új-zélandi kereskedelemre kivetett uniós vámok 98,5 százalékát – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 524 szavazattal, 85 ellenszavazat és 21 tartózkodás mellett jóváhagyott megállapodás oltalmat biztosít 163 európai élelmiszeripari földrajzi jelzés elnevezésének, valamint közel 2000,  földrajzi jelzéssel rendelkező uniós bornak és szeszes italnak, köztük 48 magyar bornak és élelmiszernek.

A megállapodás védi továbbá számos mezőgazdasági termék, például a marhahús és több tejtermék európai termelőit is

– írták.

Az uniós parlament közleményében kiemelte, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás az EU első olyan szabadkereskedelmi megállapodása, amely végrehajtani szükséges kötelezettségvállalásokat tartalmaz a 2015-ös párizsi klímamegállapodás, valamint a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) alapvető normái tekintetében.

Illusztráció
A tagállamok várhatóan hétfőn adják hivatalos jóváhagyásukat a megállapodás aláírásához. Amint Új-Zéland is ratifikálja a megállapodást, az várhatóan 2024 közepén hatályba léphet.

Az EU és Új-Zéland közötti kétoldalú árukereskedelem 2022-ben elérte a 9,1 milliárd eurót. Az EU közel 6,3 milliárd euró értékben exportált Új-Zélandba és az Új-Zélandból származó importja 2,8 milliárd euró volt tavaly. Új-Zéland 2020-ban 8,5 milliárd euró összegű uniós közvetlen külföldi tőkebefektetésben részesült, így az EU a második legnagyobb befektető a szigetországban. Az Európai Bizottság hatásvizsgálata szerint a szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az Új-Zélandra irányuló uniós beruházások 80 százalékkal növekedhetnek, a kétoldalú kereskedelem pedig 30 százalékkal nőhet.

Forrás: MTI

Magazin ajánló: