0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 3.

Megtalálhatták a kutyákat veszélyeztető új betegség kórokozóját

Az Amerikai Egyesült Államokban egy új, légzőszervi betegség terjedt a kutyák közt, mely több esetben halálos kimenetelű volt. Most úgy tűnik, hogy bakteriális fertőzés állhat a tünetek mögött.

A kennel köhögéshez hasonló betegség köhögéssel, könnyezéssel, tüsszögéssel kezdődik, mely hetekig is eltarthat. Ezután alakulhat ki tüdőgyulladás, és egyes esetekben az ebek pusztulásához vezet.

Különösen aggasztó, hogy a hagyományosan ezekre a tünetekre alkalmazott gyógyszerek hatástalannak bizonyultak

– írja a Phys.org.

Úgy tűnik, hogy minden fajtára egyformán veszélyes, de egyelőre emberekre nem tud átterjedni.

A New Hampshire Állatorvos Diagnosztikai Laboratóriumában 70 beteg kutyától származó  mintát vizsgáltak meg, melyek három különböző államból származtak. A laboratórium egyik kutatója, Dr. David Needle a CBS News-nak adott nyilatkozatában elmondta: „Ez a megszokottnál kisebb méretű baktérium, melynek a genomja is kisebb. Röviden szólva egy különös baktériummal állunk szemben, amit nehéz megtalálni és feltérképezni a génjeit.”

A kutatók most más államokból származó mintákat is megvizsgálnak. Ha bebizonyosodik, hogy a most felfedezett baktérium okozza a betegséget, az megmagyarázza, miért végződik halálos tüdőgyulladással egyes kutyáknál, mondta Dr. Karl Jandrey, a kisállatok sürgősségi ellátásával foglalkozó állatorvos, aki a Kalifornia Egyetem (Davis) Állatorvosi Karának professzora.

A kisebb méretű patogének könnyebben jutnak a tüdő mélyebben lévő részeibe, így okozva tüdőgyulladást

– mutatott rá a szakember.

kutya

A laboratórium munkatársainak eddig nem sikerült tenyészteni a baktériumot, ami megnehezíti az ellene hatékony antibiotikum felkutatását. Azonban a kórokozó struktúrája alapján a doxycycline nevű antibiotikum tűnik hatásosnak ellene.

Eddig legalább 12 államból jeleztek ismeretlen eredetű légzőszervi megbetegedéseket a kutyáknál. Az Oregoni Mezőgazdasági Minisztérium felé több, mint 200 jelentés érkezett az állatorvosoktól augusztus közepe óta. Ennek ellenére

hangsúlyozták, hogy pánikra nincs ok, azonban a kutyatartóknak érdemes néhány óvintézkedést tenniük.

Javaslataik szerint kerülni kell az idegen, főként a betegnek tűnő kutyákkal való érintkezést, a közös etető- és itatóhelyeket. Az ünnepek közeledtével pedig arra is felhívják a figyelmet, hogyha elutaznának és ez alatt az idő alatt panzióba adnák kedvencüket, inkább gondolják át ezt. Jobb megoldás lehet egy gondozót vagy „kutya-szittert” fogadni, aki naponta kijár az otthon hagyott kutyához és gondoskodik róla, mivel a legtöbb panzióban zárt térben együtt vannak az állatok, és közös tálakon is osztozhatnak.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: