0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Fiatalon a szakma csúcsán

Mindössze 30 éves Jánosi Kristóf, a Zalaerdő Zrt. Lenti Erdészetének kerületvezető erdésze, aki idén megnyerte az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett Év Erdésze versenyt.

Kristóf lelkes zalai lokálpatriótának tartja magát, így amikor csak teheti, részt vesz azokon a sporteseményeken, ahol zalai versenyzők az elismerésért küzdenek. Az Év Erdésze verseny nyerteseként most ő hozott elismerést vármegyéjének, ami különösen jó érzéssel tölti el.

Jánosi Kristóf kilenc éve dolgozik a Zalaerdőnél, július 1-jétől kerületvezető erdész, az Év Erdésze versenyen azonban még beosztott erdészként indult. Hetedikes korában döntött az erdészhivatás mellett, bár a szűk családban előtte nem volt erdész szakember.

„Az egyik osztálytársam édesapja erdész Lovásziban, és nekem nagyon megtetszett a zöld ruhája, amit viselt, amikor a lányát hozta az iskolába. Az erdőt gyermekkorom óta járom, élővilágát szeretem és tisztelem. Két bátyám van, ők mindketten Lentiben tanultak, de én nagyon boldog voltam, amikor a szüleim elengedtek Sopronba. A technikum után a Lenti Erdészetnél kezdtem dolgozni, beosztott erdészként szinte minden kerületet megismerhettem.”

Természetvédelmi őr bérmakeresztapja, Lelkes András az Őrségi Nemzeti Parknál dolgozik, ő járta vele a Mura-partot, amikor a technikusi szakdolgozatához gyűjtött anyagot. „A kétezres évek elején került a családunk jó barátságba vele. Jártunk az ismeretterjesztő túráira, felfedeztük közben a kockásliliomok akkori rejtekhelyeit.

Külső konzulensként sokat segített a szakdolgozatomban. A témám az invazív fajok térnyerése volt a Mura árterében. Akkor kezdett ott megjelenni a gyalogakác, a bálványfa, a magas aranyvessző és a japán óriáskeserűfű.”

Ez a tudás jó pár plusz pontot eredményezett Kristófnak a versenyen, hiszen annak idején az összes hazánkban megtalálható inváziós fajt megtanulta.

Szabadidejében Kristóf szeret futni, edzeni, úszni. Az elmúlt időszakban kevesebb idő jutott rá, de ismét szeretné ezeket a tevékenységeket beépíteni az életébe. „A sporttal lehet a mindennapi stresszt a legjobban levezetni. Meg persze azért is fontos számomra a mozgás, hogy karban tartsam magam. Jó néhány, a gerinctornában használatos gyakorlatot végzek rendszeresen, mert ezek ellensúlyozzák a fizikai munka egyoldalú megterheléseit.”

A mozgáshoz az egészséges táplálkozás is hozzátartozik, igyekszik sok halat és vadhúst fogyasztani, szinte bármilyen formában elkészítve szereti az ezekből az alapanyagokból készült ételeket.

Ráadásul felesége ízletes fogásokat készít, amiért szerencsésnek érzi magát. Közös kedvencük a család hároméves weimari vizslája. A Málna névre hallgató szuka Kristóf barátja, munkatársa, akit legtöbbször dolgozni is visz magával. Amikor nem, akkor pedig együtt sétáltatják reggel-este Martinával. Nincs is ennél jobb kikapcsolódás.

Steyer Edina
Zalaerdő Zrt.

Fotók: Horváth Gergely, Takács Péter

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: