0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

Rövidebb ideig élnek a túlsúlyos kutyák

A túlsúlyosság nem csak minket, embereket tart a markában, hanem egyre több társállatként tartott kutyát is fenyeget.

Kutyánk táplálása és egészségének megóvása a mi elidegeníthetetlen feladatunk. Ha szeretnénk kimaxolni az együtt eltölthető minőségi időt, akkor a lehető legjobb döntéseket kell meghoznunk mindkettőnk táplálkozásával és életmódjával kapcsolatban.

Gének kapcsolótáblája

Szülessünk bármilyen génekkel, a táplálkozásunkkal javíthatunk a helyzetünkön. De akár ronthatunk is. Azzal, amit fogyasztunk, aktiválhatjuk vagy elaltathatjuk a géneket. Ez magyarázza azt a jelenséget, hogy „rossz” génekkel is élhetünk nagyon jó életet, esetleg előnyös gének ellenére is tönkretehetjük magunkat idő előtt. Ez az elv a kutyákra is érvényes. Viszont ők nem választhatják meg, hogy mit egyenek, nem dönthetnek önállóan a sorsukról. Azt eszik, amit tőlünk kapnak. Bíznak bennünk és elfogadják, amit nekik adunk. Talán azt „gondolják”, hogy mi tudjuk, hogy mi való nekik. Sajnos ez nem minden esetben állja meg a helyét. Gyakran még azzal sem vagyunk tisztában, hogy mire van szükségünk, illetve hogyan viseljük gondját saját testünknek.

A túlsúlyossággal éveket vesztünk

Közösen eltölthető éveket. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy mivel teszünk jót kedvenceinkkel, ha hagyjuk, hogy annyit habzsoljanak, amennyit csak akarnak, vagy ha a sarkunkra állunk és megálljt parancsolunk a kuncsorgásnak.

Egy 2020-as holland tanulmány megállapította, hogy a túl engedékeny, illetve a már egyébként is túlsúlyos gondozók kutyái nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá, elhízottá és mutatnak nemkívánatos viselkedést. Az egészséges következetesség elengedhetetlen, ha megfelelő testtömegű és jól nevelt társat szeretnénk.
Ahol családtaggá, legjobb baráttá válik a kutya, biztosan tisztában vannak vele, mit jelent  plusz 1-3 év, amennyivel tovább tudhatják maguk mellett. Bizony ennyit jelent az a jelentéktelennek látszó dolog, hogy optimális szinten tartjuk az eb testtömegét. A normál súlyú labradorok, boxerek, pitbullok, si cuk közel egy évvel, a beaglek, a csivavák és a tacskók akár több mint két évvel többet élhetnek, mint túlsúlyos társaik. Ezzel párhuzamosan akár egészségesebben, vagy kevesebb panasszal. És mégis hogyan lehet érvényesíteni ezeket az éveket?

Javaslatok a megelőzéshez, a probléma kezeléséhez

Ne erőltessük rá a kutyákra a saját étkezési szokásainkat, vagyis olyasmiket, hogy hányszor eszünk, mekkora adagokat, és legfőképpen a nasizások szükségességét.
Számoljuk ki, hogy mennyi energiára van szüksége négylábú partnerüknek. Vegyük számításba méretét, életkorát, aktivitási szintjét illetve, hogy ivartalanított-e. Az ivartalanítás szignifikáns különbséget jelent az állat anyagcseréjében, amit figyelembe kell venni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjünk segítséget az állatorvosunktól.

Mindig pontosan mérjük ki az adagot. Ha száraz tápot használunk, rendszeresítsünk mellé egy kizárólag erre a célra használt mérőedényt, hogy megkönnyítsük a porciózást.

Teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott ételeket válasszunk neki, a tartósítószerekkel és adalékanyagokkal telepumpáltak helyett. A kutya rendszeresen kapjon friss alapanyagokat is.

Legalább az étrend 10%-ában jó lenne nyers (vagy párolt) zöldségeket, gyümölcsöket szerepeltetni.

Nyugodtan adhatunk neki saját magunk által készített ételt, de mindenképpen olyat, ami kimondottan a kutyának készül, nem az emberek ételéből. Remek szakácskönyvek vannak, amelyek segítenek összeállítani kedvencünk ételeit és megtervezni étrendjét.
Minden nap biztosítsunk a kutya számára elegendő időt mozgásra, játszásra. Motiváljuk, ha nincs kedve vagy kissé lusta.

Szerezzünk be egészségvédő jutalomfalatokat, de ne csak étellel jutalmazzuk. Kutyánknak egy kis simogatás, kényeztetés, közös játék vagy séta többet jelent bármilyen finomságnál.

Időnként ellenőrizzük és jegyezzük fel a tömegét.
Ha szükséges kérjünk javaslatokat az állatorvostól, hogy egészséges módon tudjuk csökkenteni a kutyus testtömegét.

Becslések szerint akár a kutyák 50%-a lehet túlsúlyos vagy elhízott. Ez a probléma sem a kutyáknál, sem az embereknél nem csupán esztétikai. Az életminőségü(n)k kárára megy és megrövidíti az életet.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: