0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A sok eső és a kevesebb burgonya válsághoz vezet

A heves esőzések Észak- és Nyugat-Európa egyes részein nagy gondot okoznak a burgonyatermesztőknek. Összesen 1,4 millió tonna burgonya maradt még a földeken.

Az elmúlt hetek tartós esőzései komoly hatással vannak a mezőgazdasági és kertészeti vállalkozásokra.

A szántóföldeket és réteket elöntötte a víz, ami azt jelenti, hogy a téli és egyéb terményeket nem lehet betakarítani vagy elültetni.

Az Északnyugat-Európai Burgonyatermesztők Szervezete (NEPG) felmérése szerint Európa négy legnagyobb burgonyatermesztő régióit, Észak-Franciaországot, Belgium nyugati részét és Hollandia tengerparti területeit sújtják leginkább a felhőszakadások és az áradások.

Még mindig nagy területeket kell betakarítani, különösen Hollandiában (15%) és Belgiumban (11%).

A NEPG szerint a becsült 23,6 millió tonnás termésből ma körülbelül 22,2 millió tonnát takarítottak be. Ez azt jelenti, hogy 1,4 millió tonna burgonya maradt még a földeken. Nehéz találgatni, hogy mennyit lehet még betakarítani,  de az biztos, hogy egy része rothadás miatt el fog veszni.

A betakarításra kerülő burgonyának pedig minőségi problémái lehetnek, valószínűleg nem lehet tárolni, hamar romlásnak indul. A termelők attól tartanak, hogy nem tudják majd teljesíteni a szerződéseiket.

A NEPG szerint 2023 egy olyan év, amely arra emlékeztet, hogy a burgonyatermesztés egyre nehezebbé, kockázatosabbá, drágábbá és stresszesebbé válik.

A másik nagy aggodalom a vetőburgonya esetleges hiánya: amit 2024-re 20 százalékos csökkenést prognosztizálnak, ami magasabb árakhoz vezethet.

Forrás: sadyogrody.pl

Magazin ajánló: