0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 25.

Téli varroa atka elleni küzdelem: oxálsav csurgatás

A hideg kiváló lehetőséget kínál a hatékony atkairtásra, hiszen ilyenkor a fészek fiasításmentes, és elérkezik az idő a zárókezelésre. Az oxálsav-dihidrát oldat főszerepet játszik ebben.

A kezelés sikeressége összefügg a méhek elrendeződésével a kaptárban. Minél szorosabb a fürt, annál hatékonyabb lesz a kezelés. Tehát a -5 fokon végrehajtott kezelés nem csupán hidegre, hanem a hatékonyság magasabb szintjét is befolyásolja.

Néhány évtizede, de akár még tíz évvel ezelőtt, a méhész télen nem bontott kaptárt. Ez szentségtörésnek számított, viszont erre mostanában egyre inkább szükség van, mert a szükséges módszerek alkalmazása épp az őszi, vagy téli időszakban a leghatékonyabb.

A méhek miatt nem kell aggódnunk, ilyenkor már többnyire nincs fiasítás. Akkor sincs okunk aggodalomra, ha erős fagyban (-6, -7 Celsius fokban) alkalmazzuk a kezelést, hiszen a méhek jól bírják ezt a körülményt,

ugyanis a méhek nem a kaptárt, vagy a fiasítást fűtik (ilyenkor ez jó esetben nincs), hanem a fürtöt. Azonban fontos megjegyezni, hogy télen csak egyszer végezzük el ezt a kezelést, lehetőség szerint november végén december elején.

Fontos figyelmeztetés: léteznek gyártó által készített oxálsavat tartalmazó készítmények, melyek használatát 5-10 fok Celsiuson ajánlják. Mindenképpen olvassuk el a használati utasítást, hogy biztosak lehessünk a helyes alkalmazásban! Az alább megadott receptet viszont inkább hidegben, mínusz fokokban alkalmazzuk.

A szer által kiváltott atkahullás hosszabb távon is érezteti hatását, akár 4 hétig. A kezelést követő 2-4 napon belül a legintenzívebb, egy héten belül az atkák 80%-a lehullik. A kezelés hatékonyságát könnyedén ellenőrizhetjük a higiénikus aljon, amit később távolítsunk el, hogy a méhek nyitott aljjal telelhessenek.

A kezelés időzítéséhez célszerű a meteorológiai előrejelző oldalakat figyelni, hogy a méhek és a varroa atkák számára is ideális körülmények között szabadulhassunk meg a kártékony parazitáktól.

A Zárókezelés Oxálsavval: Lépésről lépésre

A hatékony oxál-csurgatásos zárókezelés elvégzésének előfeltételeihez szükséges az alapos előkészület és a pontos végrehajtás. Íme a folyamat részletei és a szükséges hozzávalók:

1.    Előfeltételek:

 • A méhcsaládnak fiasításmentesnek kell lennie a kezelés idején.
 • A fürtbehúzódás fontos: Minél hidegebb van, annál szorosabban összehúzódnak a méhek. A hatásfok -5 Celsius fokon magasabb, mint 5 Celsius fokon.

Figyelem: Az oxál-szublimálás épp ellenkezőleg működik. Hatékonyabb, ha a méhek lazábban vannak a fürtben, tehát inkább melegebb időben alkalmazandó.

2.    Hozzávalók:

 • 50 ml-es fecskendő pipetta- vagy csőrrésszel a pontos adagoláshoz.
 • 4%-os oxálsav-dihidrát cukoroldat: 1 liter desztillált vagy ioncserélt vízhez adjunk 50 gr oxál-dihidrátot és 200 gramm kristálycukrot. Fontos, hogy ne használjunk csapvizet, mert bizonyos anyagok reakcióba léphetnek az oxálsav-dihidráttal. Természetesen ez nem minden csapvízre igaz.
 • Gumikesztyű.

3.    Eljárás menete:

 • Vegyünk fel gumikesztyűt a biztonság érdekében.
 • Készítsük elő a 4%-os oxálsav-dihidrát cukoroldatot a fent megadott recept alapján.
 • Töltsük meg a 50 ml-es fecskendőket az előkészített oldattal.
 • Finoman, de határozottan csepegessük az oldatot a méhekre a léputcákban.
 • Ügyeljünk a pontos adagolásra és az egyenletes eloszlásra.
 • A kezelés hatékonyságát néhány nap múlva, de legkésőbb egy hét múlva ellenőrizzük.
 • Ezután a tél folyamán már ne zavarjuk meg a méheket. Másodszori kezelésre ne alkalmazzuk az oxálsav-dihidrát csurgatást.

4.    Magyar nyelvű videó a módszerről:

Itt található egy videó a módszerről:

A fenti lépések betartásával és a megfelelő körülmények figyelembevételével biztosíthatjuk, hogy zárókezelésünk hatékony legyen és méheink egészségesen telelhessenek át, továbbá hogy a lehető legkevesebb atkával kezdődjék a következő szezon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: