0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 25.

Politikai célja van-e a szerbiai gazdáknak?

Ez a kérdés itt, a bérces Balkánon. A több hetes májusi gazdatüntetések úgy értek véget Szerbiában – akkor legalábbis a gazdaszervezetek és a kormány egyaránt ezt artikultálták –, hogy kölcsönösen elégedettek a megállapodással.
A vajdasági kormány épülete előtt is tüntetnek a gazdák

A kabinet a gazdasági helyzetükkel elégedetlen termelők összes követelésének eleget tett – az ígéretek szintjén. A megvalósításukat a rákövetkező hetekben-hónapokban elkezdték.

Néhány hónappal később, a kedvező őszi időjárásnak köszönhetően, gyakorlatilag befejeződött a termények betakarítása, és közben december 17-ére előrehozott köztársasági és vajdasági parlamenti választásokat és önkormányzati választást írtak ki. Ekkor kiderült, hogy mégsem teljesülnek a kormány ígéretei.

A gazdák egy része szerint nem mond igazat az agrárminiszter, aki azt állítja, hogy a megegyezést követően, lépésről lépésre, a gazdák minden követelését teljesítették.

De ez csak az egyik oka az újbóli tüntetéseknek. A másik az, hogy a termelők képtelenek elfogadni: a világpiaci trendek – főként az ukrajnai terménydömping hatására – egy év alatt megfeleződött a legfontosabb mezőgazdasági termények ára. Azt követelik a kormánytól, hogy az emiatt kiesett bevételt juttatásokkal és újabb kedvezményekkel legalább részben megtérítse nekik az állam. Ha nem, akkor lezárják az utakat.

Magas lóról beszélnek a kormánnyal

Senki nem vitatja a mezőgazdasági termelők igazát Szerbiában, miszerint hiába lett az idei hozam a tavalyi kétszerese, ők ugyanott vannak, mint 2022-ben, amikor évszázados aszály felezte meg a termést.

Viszont nemcsak a kormány, hanem a társadalom túlnyomó része sem fogadja el, hogy a gazdatüntetések főszervezői zsarolással akarnak kártérítést kicsikarni.
Ana Brnabić: a kormány nyitott a tárgyalásokra, de csak Belgrádban

Ana Brnabić kormányfő haladéktalanul tárgyalást kezdeményezett, amikor kifejezték elégedetlenségüket, de a szervezők ultimátummal válaszoltak a belgrádi meghívásra. Azt válaszolták, hogy akkor hajlandóak elutazni Belgrádba, ha a kormány előtte minden egyes üzemanyagtöltő állomáson kijelöl egy kutat, amiből a regisztrált mezőgazdasági termelők adómentesen tankolhatnak a munkagépekbe. Vagyis azt követelik, hogy az országban egyedül ők működtethessék a gépeiket sem jövedéki adóval, sem forgalmi adóval nem terhelt üzemanyaggal, mégpedig azonnal!

Tudni kell, hogy a kormány és a mezőgazdasági termelők korábbi tárgyalásainak eredményeként az elmúlt hónapokban is áfamentesen vásárolhattak üzemanyagot a gazdálkodók, pontosabban a számla alapján visszaigényelhették a megfizetett forgalmi adót. Másrészt a májusi tiltakozás hatására a kormány megduplázta, 9 ezerről 18 ezer dinárra (56 700 Ft) emelte a hektáronkénti terület alapú támogatást. Most azt követelik, hogy emelje a kormány 300 eurónak megfelelő, vagyis 35 ezer dinárra a támogatást, vagyis gyakorlatilag újra meg akarják duplázni.

November 13-án megkezdődött a tüntetés

Ilyen követeléseknek a kormány képtelen volt azon nyomban eleget tenni, hiszen módosítani kellene hozzá az ország költségvetését és több vonatkozó törvényt, ami – ismerve a parlamenti eljárást – igencsak időigényes.

Tehát a tüntetések szervezői esélyt sem adtak a kabinetnek cselekvésre, és tárgyalás helyett belevágtak a kilenc napos tiltakozássorozatba, akármilyen nagy felháborodást keltettek vele.

A 73 vajdasági magyar gazdaszervezetet tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége nem csatlakozott a tüntetést szervező négy gazdaszervezet felhívásához, pedig a magyar gazdák is érzik a bőrükön a gazdasági helyzet következményeit.

Az elmúlt években megtanulták a demonstráló mezőgazdászok, hogy néhány nagytraktor is elegendő hozzá, hogy fejetlenséget idézzenek elő az utak, körforgalmak és autópálya-felhajtók lezárásával.

A négy szerbiai – közülük három vajdasági – gazdaszervezet hangadói és követőik kivonultak a frekventált forgalmi csomópontokra, és több órára leállították a közlekedést.

A gyerekekkel iskolába igyekvő vagy munkahelyükre tartó felnőttek mind kénytelenek voltak órák hosszat várakozni, amíg a tiltakozó gazdák traktorjaikkal a körforgalmakban köröztek. Álló járművekkel is tiltakozhattak volna, de úgy tűnik, az attrakció volt a céljuk, azúttal, szemlátomást, nem számított, hogy mennyi üzemanyagot „kénytelenek” elfüstölni.

Méregdrága traktorok szerb zászlóval Újvidék bejáratánál

Mintegy húsz helyen voltak útlezárások

A tüntetést szervező négy gazdaszervezet tagjai Szerbia-szerte és a Vajdaságban mintegy húsz helyszínen torlaszolták el a forgalmat – több tízezer eurós vadonatúj traktorokkal, kilenc napon át.

A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy miután jól bereggeliztek otthon a tüntetésre készülők, kivonultak az utakra, és amíg el nem kezdett újból korogni a gyomruk, késő délutánig megbénították a forgalmat.

Okkal és joggal háboroghatott, aki ilyen dugóban ragadt. Egy újságíró kollégám, aki emiatt nem ért be időben a munkahelyére, epésen megjegyezte: mi lett volna, ha mi alulfizetett újságírók a terménybetakarítás kellős közepén körülvettük volna az arató-cséplő gépeiket az ütött-kopott járgányainkkal, és nem hagyjuk, hogy végezzék a munkát a termőföldeken? Merthogy, a tüntető termelők logikáját követve, ha létezik egyenjogúság, akkor nekünk újságíróknak ezt kellett volna tennünk. Mit szóltak volna hozzá a termelők? Persze, a kolléga se gondolta komolyan, amit mondott, pedig igaza van.

Az ellenzék kiáll a tüntető gazdák mellett

A demonstráció november 21-én véget ért ugyan, de a balliberális ellenzéki pártok képviselői is megjelentek az úttorlaszoknál, hogy szolidaritásukról biztosítsák a demonstrálókat – lévén, hogy már tart a választási kampány.

A kormánykritikus sajtó közben címoldalon tudósított a gazdák elégedetlenségéről, és még inkább a kormány ellen hangolta őket – elhallgatva azt, hogy a történelem folyamán szerb kormány még nem juttatott annyiféle és olyan sok támogatást a mezőgazdasági termelőknek, mint a mostani, az ország agrárköltségvetése még sosem rendelkezett a mostaninál több pénzzel. Elhallgatták azt is, hogy a kabinet bármikor szóba állt a gazdákkal, amikor szükség mutatkozott rá. Persze, a kívánságlista előterjesztésekor a miniszterelnök és az agrártárca vezetője rendre emlékeztetett rá, hogy a megfogalmazásakor a gazdáknak figyelembe kellene vennie a realitásokat, vagyis azt, hogy a kormány nem osztogathat ajándékokat, mint a télapó.

Ugyanakkor a belgrádi kormány tisztában van vele, hogy Szerbiában jelentősen elmaradnak a juttatások az EU-ban járó támogatásoktól, de az igyekezet megvan, és a kormány jó úton halad.

November 21-én részleges megállapodás született

A tüntetés felfüggesztése előtt a kormány jelezte, hogy Belgrádba várja a tüntető gazdák képviselőit. Azok visszaszóltak, hogy majd akkor mennek, ha a kormány teljesítette a főbb követeléseiket. Miután belátták, hogy ez a válasz sehová nem vezet, meghívták Ana Brnabić miniszterelnököt a vajdasági Kiszácsra. Azt válaszolta, hogy a kormány továbbra is nyitott a tárgyalásokra, de csak Belgrádban. Hétfőn a gazdák elmentek.

A tárgyalás részeredményeket hozott. Sikerült megállapodni a tiltakozás felfüggesztéséről, amiért cserébe a kormány megteremti annak feltételeit, hogy a Szerbiai Kőolajipari Vállalat kútjain jövedékiadó-mentesen tankolhassanak a mezőgazdasági termelők, az áfát pedig, ha számlával igazolják a vásárlást, az állam visszatéríti. Abban is megállapodtak, hogy a vízlecsapolási illetéket január 1-jével megszüntetik. Még ennél is fontosabb, hogy a terület alapú támogatás 18 ezer dinár marad, de hogy a termelők által követelt 35 ezer dinár meglegyen, az állam 17 ezer dinár erejéig megtéríti a termelők vetőmag-, műtrágya és növényvédőszer-költségeit.

Egyelőre ebben sikerült megállapodni.

Majd még kiderül, hogy ez elegendő-e a termelőknek.

A tárgyalást napokon belül folytatják, és addig az út szélén maradnak a traktorok. Aztán meglátjuk.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: