Szlovákiában csaknem 39 ezer méhészt tartottak nyilván 1989-ben, 475 ezer méhcsaláddal. 2003-ban Szlovákiában jegyezték fel a legkevesebb méhcsaládot – 192 ezret, 2007-ben pedig a legkevesebb regisztrált méhészt – 13 780-at. Végre 2008-ban a méhészek és a méhcsaládok száma is nőni kezdett. 2019-ben mintegy 19 ezer méhész közel 300 ezer méhcsaládot tartott Szlovákiában. Az azóta eltelt három évben csaknem 35 ezerrel bővült a méhcsaládok száma, és háromezerrel a méhészeké. A legfontosabb szlovákiai méhlegelő a repce (több, mint 150 ezer ha a vetésterülete) és a napraforgó (65 ezer ha), amiket messze lemaradva a gyümölcsösök követnek (kb. 6 ezer ha).
Pajor Sándornak pár év munka után gondja támadt a hátgerincével, ezért váltania kellett. A bátyja elhívta segíteni, családokat szaporítottak. Aztán 1999 őszén önállóan is belevágott a méhészkedésbe Komáromban. Bátyja akkor azt mondta, hogyha jövő őszig megtartja a családokat, akkor lesz belőle valami. Nemcsak megtartotta, hanem már az első évben hattal növelte a számukat.
Pajor Sándor szerint szerény életvitel mellett ahhoz, hogy valaki megéljen a családjával, szlovákiai viszonylatban legalább 50-60 méhcsaládot kell tartani.
Pajor Sándor jó mézelővidéknek tartja Komárom környékét, bár elsősorban intenzív szántóföldi mezőgazdaság a jellemző. Csakhogy a nagy területet borító repce- és napraforgóföldek mellett ideális a klíma. Itt korán tavaszodik, a méhek már március közepén ki tudnak repülni, amikor a fűz virágzik, amit a repce, majd az akác követ – ha el nem fagy. A Felvidéken még Gömör környékét tartja ennyire jó vidéknek a méhek szempontjából.
Pajor Sándor nevetve idézte fel, hogy amikor kezdett Komáromban, rögtön bejelentkezett a szövetségbe, a titkárnő meg nem győzött csodálkozni, mert évek óta nem vettek fel új tagot. Akkoriban száz tagja volt a helyi szervezetnek. Mára kevesebben lettek, és nagyon kevés a fiatal.
Pajor Sándor úgy látja, hogy a fiatal méhészek többsége belenő a méhészetbe, megörököli a szakmát. Az idősebbeknek is nehéz belevágni, hiszen a legtöbb ember számára ismeretlen és igen összetett munka. Persze, mindig vannak évek, amikor kifejezetten jól fial a méhészet, és olyankor vannak akik belevágnak, dehát minden év más. Emiatt közülük sokan lemorzsolódnak, főleg, ha nem áll mögöttük valaki, akitől elsajátíthatnák a szakma rejtelmeit.
Ezt követte volna az akác, de az még bimbóban elfagyott. Szerencsére, az utóbbi években a Felvidéken is egyre több facéliát vetnek, így júniusban azon tudott legeltetni, majd jöhetett a pohánka. Pajor Sándor számára a napraforgó mentette meg az évet, mert legalább közepes méztermést adott. A tavalyi évet sem tartja kimagaslónak, pedig akkor bőven termett az akác. Szerinte utoljára 2009 és 2010 voltak igazán jó méhészévek. Ez volt az az időszak, ami után mindenki méhészkedni akart, mert úgy látták, a méhésznek nem kell mást csinálnia, csak pörgetni a mézet.