0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Még mindig kevés figyelmet kap

A növényzet, az állatvilág nagy része és az emberi élet alapja az egészséges talaj, ennek ellenére még mindig gyakran elhanyagoljuk, sőt veszélyeztetjük ezt a létfontosságú erőforrást.

A Talaj Világnapján felhívjuk a figyelmet a talaj egészségének a jelentőségére, a talajegészség védelmének fontosságára.

Hazánkban az 1909-ben Magyarországon rendezett I. Nemzetközi Agrogeológiai Konferencia óta komoly hagyománya van a talajtannak, ennek ellenére a lakosság nagy része igen korlátozott ismeretekkel rendelkezik a talajról, és ennek megfelelően az emberek kevéssé figyelnek oda a talajra, és még kevésbé a tulajdonságait meghatározó elemekre és összetett kölcsönhatásokra. A legtöbben magától értetődőnek tekintik a talaj által nyújtott sokféle szolgáltatást. A Magyar Talajtani Társaság (MTT) ezért már az első Talaj Világnap óta nagy figyelmet fordít az ismeretterjesztésre, és ezt is szem előtt tartva vesz részt a talajtan tudományának hazai és nemzetközi vérkeringésében.

A világnap kiváló alkalom, hogy a társadalom általános tudatosságának a javítása mellett a piac érintett résztvevőit és a fiatalokat külön is megcélozza, egyrészt releváns ismereteket megosztva velük, másrészt hogy a talajjal kapcsolatos karrierlehetőségekre felhívja a figyelmet.

Magyarországon minden évben több rendezvényt is szerveznek a Talaj Világnapja alkalmából, mára gyakorlatilag egész eseménysorozat jött létre. Ezek központi rendezvényévé az „Év Talaja” szakmai konferencia vált, amit idén szervez meg másodszor az Agrárminisztérium és a Magyar Talajtani Társaság. A konferencia előadásai egyrészt a szakma, másrészt a társadalom számára elemzik, hogy miért volna fontos minél jobban odafigyelni a talajra. Természetesen, a konferencia keretében bemutatják az Év Talaját is, ami 2022-ben a herceghalmi mészlepedékes csernozjom volt, idén pedig a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Tanösvény interaktív talajszelvénye lett az.

Idén először közönségszavazás döntött a nyertes szelvényről. A tavalyihoz hasonlóan most is átadnak a talajszelvényből egy monolitot, amit az Agrárminisztériumban kiállítanak.

A világnaphoz kapcsolódó eseménysorozat az évek során egyre újabb szakmai anyagokkal és eseményekkel bővült. Miskolcon, a Talajtani Társaság jelenlegi székhelyén a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara és a Magyar Talajtani Társaság közösen szervezik őket, elsősorban Dobos Endre nevéhez kapcsolódóan. Az eseménysorozatnak minden évben része a Miskolci Egyetem bemutató talajszelvényének koszorúzása és egy megemlékezés a Treitz Péter talajtani előadóteremben. Az előadó egyben a talajokat bemutató teremként funkcionál (Talajtár – talajmonolittár).

Az eseménysorozat része az idén már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő CSSI (Crime Scene Soil Investigation) – Talajtani Helyszínelők című vetélkedő. A tudományos alapú talajtani vetélkedőt középiskolás diákoknak szervezik beltéri és kültéri helyszínekkel, minden évben más tematikával. A vetélkedő fődíja a részvétel az Extrém Talajtani Táborban, amit a vetélkedőt követő nyáron rendeznek. A tábort eddig minden évben a KITE Zrt.-vel, Magyarország legnagyobb mezőgazdasági szolgáltatójával közösen szervezték.

Országosan nézve a MATE KÖTI Talajtani Tanszéke rendszerint nyitott terepgyakorlatokat szervez a világnaphoz kapcsolódva, továbbá számos talajtani műhely is megemlékezik valamilyen formában e jeles napról.

A Talaj Világnapjához kapcsolódó események közül kiemelkedik a Stefanovits Pál Életműdíj átadása. A díjat évente, a talajtan szakmai közösségének javaslata alapján ítéli oda a kuratórium a kiemelkedő szakembereknek.

A világnap olyan egyedi munkák bemutatására is kiváló alkalom, mint amilyen az ATK Talajtani Intézet és NKFIH által készített „Talaj = Élet” című dokumentumfilm, ami tudományos igénnyel mutatja be a talaj által az életünkben és az élelmiszerbiztonságban betöltött szerepét.

Az Év Talaja címet elnyert Hód-Mezőgazda Tanösvény interaktív talajszelvényét Hupuczi Júlia, az SZTE Mezőgazdasági Kar főiskolai docense álmodta meg, és mutatta be az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. „Egy talajszelvényen mindent érdemes vizsgálni. Látjuk azt a legalább 1,5-2 méteres vastagságot, aminek a működése kell ahhoz, hogy a gazdálkodók abban a felső 30 centiméterben növényeket tudjanak termeszteni.” A hódmezővásárhelyi talajszelvényből monolit készült, amelyet december 5-én a Talajok Világnapján az Agrárminisztériumban állítanak majd ki.

Magyar Talajtani Társaság

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: