0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Új fekete-tengeri kikötő Romániában

Romániának új fekete-tengeri kikötője lesz, amely átveszi a konstancai kikötőt jelenleg szinte megbénító forgalom egy részét.

A kikötő terhelése különösen az Ukrajna elleni orosz háború kezdete után növekedett meg, mivel a gabonaszállítmányok ezen a kikötőn keresztül áramolnak.

A konstancai kikötő a Fekete-tenger nyugati partvidékén, a Boszporusz-szorostól 179 tengeri mérföldre, illetve a Duna Sulina-ágától 85 tengeri mérföldre található.

Az új fekete-tengeri kikötő Románia területén, a Poarta Albă-Midia Năvodari csatornán épül majd, és megkönnyíti a teherhajók kikötését és kirakodását. Ezzel javulni fog a most még több napig tartó vámkezelés. Az új kikötő építése megkezdődött, ami 33 ezer négyzetméteren fog elterülni.

Az elkövetkező időszakban bekötőutak, 21 000 négyzetméteres üzemi platform és három, egyenként 120 négyzetméteres kikötőhely épül.

A szakemberek szerint szükség van egy ilyen kikötőre, mert az elmúlt években a konstancai forgalom, a különféle áruk, de főleg a gabonát szállító teherautók napokig állnak végeláthatatlan sorokban a terminálokon. Emellett ugyanazon a csatornán egy másik, Luminița nevű kikötőt is rehabilitálnak, hogy növeljék a belvízi utakon áthaladó áruk mennyiségét. Ezzel a konstancai kikötőre nehezedő nyomás tovább enyhíthető.

A két projektet az Európai Unió finanszírozza, ami összesen több mint 40 millió euróba (15,6 milliárd Ft-ba) kerül.
Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: