0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Bíróság előtt a vízbiztonsági adatokat hamisító laboratórium igazgatója

A portugál rendőrség laboratóriumi vizsgálat során véghez vitt csalás kapcsán indított eljárást, melyre a legutóbbi vízbiztonsági felmérés kivitelezésekor került sor.

 

A “Gota D´Água” művelet során 19 személyt tartóztattak le, miután bebizonyosodott, hogy  a vádlottak meghamisították az emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt víz vizsgálati adatait – adta hírül a Food Safety News.

A csalást elkövetők 25 és 61 év közöttiek, az ellenük felhozott vádak között pedig számos bűncselekmény szerepel, úgy mint hatalommal való visszaélés illetve irathamisítás vádja.

A nyomozás kapcsán a vádlottakat korábban foglalkoztató, az ügyben érintett laboratórium, a Laboratório Regional de Trás-os-Montes (LRTM) szóvivője hangsúlyozta, a vállalat mindenben segíti a hatóságok munkáját. Az LRTM, melynek központja a portugál Mirandela településén található, emberi fogyasztásra alkalmas víz- valamint szennyvízmintákat gyűjtött be és analizált. Ennek során saját valamint külsős alkalmazottaik követték el a csalást, hatósági személyek bevonásával.

A letartóztatottak között laboratóriumi dolgozók és köztisztviselők mellett a helyi képviselő testület egyik tagja is megtalálható.

A bűncselekmény célja a laboratóriumi költségek csökkentése volt, ám a helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a tett következtében az érintett települések lakói nemcsak a laboratórium munkája kapcsán vesztették el bizalmukat, de elkezdték megkérdőjelezni a helyi csapvíz biztonságosságát, jó minőségét is

– hangsúlyozta egy helyi nyomozó.

A nyomozásban a Portói Ügyészség, a Portugál Környezetvédelmi Szervezet (APA) valamint a Portugál Vízügyi és Hulladékgazdálkodási Hatóság (ERSAR) is részt vett.

A bíróságon 19 vádlott közül 18-at felmentettek, 17 ellen pedig távoltartási végzést hoztak  a többi vádlottal szemben, valamint a bíróság eltiltotta őket az általa kijelölt helyek látogatásától.

Az ügyben érintett képviselő testületi tagot szintén eltiltották a vádlottakkal, sőt, a szemtanúkkal való érintkezéstől is, valamint attól, hogy kapcsolatba lépjen olyan személyekkel, akik bármiféle vízbiztonsági feladatot látnak el.

A laboratórium igazgatója is a vádlottak között szerepel, a hivatalos szervek őt is eltiltották a többi vádlottal, szemtanúval valamint a laboratórium bármely dolgozójával való érintkezéstől.

A vádlottaknak át kellett adniuk útlevelüket a rendőrségnek valamint házi őrizetben voltak a nyomozás teljes ideje alatt.

Forrás: foodsafetynews.com

Magazin ajánló: