0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 11.

Forralt bor, te csodás!

Sokáig vártunk, de itt az idő a forralt bor készítésének. Egyesek az gondolják, bárhol, és bármikor lehet fogyasztani, de ahogyan Hamvas Bélát idézhetnénk: Minden bor (...) társas, és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák.

Ehhez pedig legalább egy családi összejövetelre, még inkább egy közös hólapátolásra van szükség a lakóközösséggel. Különben nem is esik jól.

A már idézett író, filozófus, esztéta és könyvtáros azt is mondta, az ivásnak ugyanaz a törvénye, ami a szerelemnek: bárhol, bármikor, bárhogyan. Ha belegondolunk, ehhez is legalább ketten kellenek.

De nézzük csak a forralt bort.

Kicsit olyan ez nekünk, mint a lecsó, a foci, vagy a szép nők. Mindenki hozzáértőnek vallja magát. Eredete a múlt homályába vész.

Mézet, fahéjt, ánizst, szegfűszeget, koriandert, gyömbért, borsot, kakukkfüvet, babérlevelet adtak a borhoz. Korai időszakában éppen ezért „fűszer bor” néven emlegették. Készíthetjük fehér- vagy vörösborból, a szín szinte teljesen mindegy is! Inkább száraz bort válasszunk, esetleg félszárazat, félédest, de utóbbiak közül is szigorúan csak természetest! Nem kell túlzásokba esni, ne legyen túl drága az alapanyag, hiszen az elkészítés során sok beltartalmi értékét elveszti. Tehetünk bele vizet, vagy készíthetjük anélkül, a cukrot helyettesíthetjük mézzel, s a fűszereket, azok arányát magunk határozhatjuk meg. Van aki narancskarika nélkül el sem tudja képzelni, más almával, aszalt szilvával, gyömbérrel vagy citrommal ízesíti, de aki a férfiasabb változatot kedveli, még egész borsot is főzhet bele.

Az alap minden esetben ugyanaz. Tegyük az összes hozzávalót egy lábasba, kezdjük el melegíteni a bort. A cukrot vagy mézet annak megfelelően adjunk hozzá, hogy milyen fajta bort választottunk. Tegyük rá a fedőt, kis lángon főzzük,

ha már gyöngyözik a bor, kapcsoljuk le alatta a lángot, nem szabad forrnia, nem akarjuk ugyanis, hogy elpárologjon az alkohol.

Tálalásnál kivehetjük a fahéj-, ánizs-, szegfűszegdarabokat a borból, de a hangulat kedvéért az se baj, ha benne maradnak. Ha még szeretnénk, szeleteljünk pluszban narancsszeleteket, és arra öntsük a forralt borunkat.

Néhány receptet összeválogattunk, amelyek kiindulási alapnak megfelelnek, de mindenki bátran változtasson rajta. Készítése nem nehéz feladat, ám eltalálni az arányokat, nagyobb kihívás:

Forralt bor 1.

  • 1 liter bor
  • 7 dkg cukor
  • 2 rúd fahéj
  • 8 szem szegfűszeg
  • 3 szem szegfűbors

Felhevítés után (nem forraljuk) rakjunk bele még 3-4 szelet citromot is.

Forralt bor 2.

  • 1 liter víz
  • 2 rúd fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 5 ek. cukor
  • 1 liter bor

A bor nélkül forraljuk fel az alapanyagokat, majd adjuk hozzá a bort.

Forralt bor 3.

  • 1 liter bor
  • fél citrom héja
  • fél narancs héja
  • 2 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűszeg

Felhevítés után (nem forraljuk) egyből tálaljuk.

Forralt bor 4.

  • 1liter bor
  • 1liter víz
  • 1 filter fekete tea
  • 2-3rúd fahéj
  • 6 szem szegfűszeg
  • 3-4 szem csillagánizs
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 3 narancs
  • ízlés szerint cukor

A vizet a fűszerekkel forraljuk kis lángon tíz percig, majd tegyük bele a tea filtert és áztassuk 3-5 percig. Miután kivettük a filtert, öntsük bele a bort, és karikázzuk bele nem túl vékonyan a narancsokat. Ezt követően hevítsük fel, de ne forraljuk! Kevés rummal, esetleg konyakkal lehet vagányabbá tenni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: