0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Alzheimer-kór elleni hatóanyagot találtak a mikulásvirágban

A lánglevelű karácsonyi csillag lenyűgöző gyógyhatásokkal bíró növény. De mivel mérgező hatóanyagokat is tartalmaz, így házi használatra alkalmatlan. Viszont elképzelhető, hogy a jövőben az Alzheimer-kórban szenvedők áldani fogják a nevét.

Az Alzheimer-kór riasztó mértékben terjed, melyhez nagyban hozzájárul túlzottan modern életmódunk. Az elkényelmesedettség az egekig nyújtózik és végtelenül nehéz ellenállni a maximálisan feldolgozott, egyszerű cukrokban gazdag, finomított élelmiszerek dömpingjének.

Észrevétlen gyulladás az agyban

A vércukorszint rendszeres és jelentős ingadozása elismerten a legfőbb kockázati tényezője a 3-as típusú cukorbetegségnek is becézett kórnak. A magas vércukorszint gyulladást kelt az erekben, és ez azért roppant kellemetlen, mert a tudomány igazolta, hogy az agy és a kardiovaszkuláris rendszer állapota között szoros kapcsolat mutatkozik. Ez azt jelenti, hogy ami árt a szívünknek és az ereinknek, az ártani fog az agyműködésünknek és neurodegeneratív betegségeket hív életre.

Továbbá az erekben portyázó cukorsereg beindítja a glikációt, melynek során a cukrok fehérjékhez vagy egyes zsírokhoz tapadva deformált molekulákat hoznak létre. Ilyen elkorcsosult képződmények az agyban is keletkezhetnek, amelyek hozzájárulnak az agyműködés meghibásodásához illetve aktiválják az immunrendszert, vagyis beizzítják a gyulladásos reakciót.

A megelőzés mindennél többet ér

Az Alzheimer-kór jelenleg gyógyíthatatlan, legfeljebb lassítani tudják a lefolyását. Visszafordíthatatlanul tör előre, évtizedekkel megkurtítva az emberek egészségesnek mondható életidejét. 2012-ben úgy vélték, hogy megtalálták a sporadikus Alzheimer- betegség legfontosabb rizikófaktorát, az APOEε4 allélt, ami megnöveli a betegség kialakulását. Ha ez igaz is, akkor sincs okunk emiatt aggodalmaskodni, mert a gének aktiválására vagy elaltatására elidegeníthetetlen lehetőségünk van. Ami azt jelenti, hogy a táplálkozásunkkal, életmódunkkal gyakorolhatunk a legnagyobb befolyást ezeknek a betegségeknek a kifejlődésére.

Tehát óvatosan azzal a cukormázas fánkkal, a porcukorral szórt kakaós csigával, a reggeliző pelyhekkel, a teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicsekkel, hatalmas tányérnyi tésztasalátákkal.

A mikulásvirág segíthet?

A Lanzhou Egyetem kutatói izoláltak a mikulásvirágból egy új triterpenoidot, az Eupulcherol A-t, amelyről kiderült, hogy Alzheimer-kór elleni bioaktivitással rendelkezik, és késleltetni tudja a transzgenikus Alzheimer-kór lefolyását.

Mexikói hangulatot varázsol otthonunkba

A mexikói származású mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a közel 1700 fajt számláló kutyatejfélék családjába tartozik. A karácsony kedvelt növénye, de sajnos nehezen teljesíthető igényei miatt, gyakran otthonainkban eléggé rövid életű.

Szeret fényes helyen pompázni, de nem kedveli a meleg, túlfűtött lakásokat. Öntözni lágy, langyos vízzel ajánlott, de csak amikor már kissé szikkadni kezd a talajának felső harmada. Ha sikerült túlélnie a telet, és hullatja a leveleit, vágjuk vissza és pihentessük kicsit: csökkentsük a locsolást és a tápoldatozást. A fagyok elmúltával védett, félárnyékos helyen nyaraltassuk.

A mikulásvirág igazán hangulatos dekoráció, mivel több családtagjához hasonlóan csodálatosan színeződő fellevelekkel rendelkezik, melyek a valódi (apró, sárga) virágait ölelik körül. Azonban ez a cserje, nem csak szép, hanem ígéretes kutatási alany is.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu