Ugyanis a legújabb kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával csökkenthető a kognitív funkciók károsodásának kockázata, ezáltal még a demencia kialakulásának rizikója is – adta hírül a New York Post.
A tanulmány kedden jelent meg a Neurology folyóiratban. Ebben olvasható a meglepő eredmény, miszerint
A pattogatott kukorica pedig természetéből adódóan teljes kiőrlésű gabona.
„Az Alzheimer-kór illetve a demencia milliók életét nehezíti meg, így aztán elengedhetetlen, hogy a prevencióval kapcsolatos kutatások prioritást élvezzenek.
– hangsúlyozta a kutatásban résztvevő Dr. Xiaoran Liu.
A kísérlet során a chicagói Rush Egyetem kutatói 3326, átlagosan 75 éves személyt vizsgáltak, akik nem szenvedtek demenciában.
Hat éven át követték nyomon az érintettek szellemi állapotát különböző kognitív készségeket célzó tesztek segítségével, például memóriateszttel, melyre háromévente kerítettek sort. Ezen kívül az alanyoknak ki kellett tölteniük kérdőíveket a táplálkozásukkal kapcsolatban is.
A válaszok alapján öt csoportra osztották a vizsgált személyeket, aszerint, hogy mennyi teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak.
A szellemi készségeikre vonatkozó eredményeket nemzetközi szinten mérvadó értékekhez mérték.
„Azért döntöttünk a demencia és a teljes kiőrlésű gabonafogyasztás közti összefüggések vizsgálata mellett, mert korábbi tanulmányok bizonyították, hogy ezek B- és E-vitamin, antioxidáns- valamint rosttartalmuk révén csökkenthetik a koleszterin-, az inzulin- és a vérnyomásszintet, valamint az agyműködést is serkenthetik” – mondta Dr. Liu.
A kutatást az Amerikai Alzheimer Alapítvány is támogatta. Dr. Liu hangsúlyozta, a kapott eredmény azért kulcsfontosságú, mert