0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Popcornnal lenne megelőzhető a demencia?

Kutatók szerint meglepő módon tarthatjuk épen elménket– olyan élelmiszerek fogyasztásával, mint a pattogatott kukorica.

Ugyanis a legújabb kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásával csökkenthető a kognitív funkciók károsodásának kockázata, ezáltal még a demencia kialakulásának rizikója is – adta hírül a New York Post.

A tanulmány kedden jelent meg a Neurology folyóiratban. Ebben olvasható a meglepő eredmény, miszerint

akik nagyobb gyakorisággal fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, kognitív értelemben 8,5 évvel fiatalabbak azoknál, akik csak kis mennyiségben viszik be ezt az élelmiszert.

A pattogatott kukorica pedig természetéből adódóan teljes kiőrlésű gabona.

„Az Alzheimer-kór illetve a demencia milliók életét nehezíti meg, így aztán elengedhetetlen, hogy a prevencióval kapcsolatos kutatások prioritást élvezzenek.

Reménnyel tölt el minket a felfedezés, miszerint napi néhány adag teljes kiőrlésű gabona elfogyasztásával csökkenthető a demencia kockázata”

– hangsúlyozta a kutatásban résztvevő Dr. Xiaoran Liu.

A kísérlet során a chicagói Rush Egyetem kutatói 3326, átlagosan 75 éves személyt vizsgáltak, akik nem szenvedtek demenciában.

Hat éven át követték nyomon az érintettek szellemi állapotát különböző kognitív készségeket célzó tesztek segítségével, például memóriateszttel, melyre háromévente kerítettek sort. Ezen kívül az alanyoknak ki kellett tölteniük kérdőíveket a táplálkozásukkal kapcsolatban is.

A válaszok alapján öt csoportra osztották a vizsgált személyeket, aszerint, hogy mennyi teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak.

Teljes kiőrlésű gabonák közül pékárukat, gabonapelyheket, köreteket és még pattogatott kukoricát is fogyasztottak az alanyok.
Quinoa-alapú étel, mely egyre népszerűbb teljes kiőrlésű gabona

A szellemi készségeikre vonatkozó eredményeket nemzetközi szinten mérvadó értékekhez mérték.

„Azért döntöttünk a demencia és a teljes kiőrlésű gabonafogyasztás közti összefüggések vizsgálata mellett, mert korábbi tanulmányok bizonyították, hogy ezek B- és E-vitamin, antioxidáns- valamint rosttartalmuk révén csökkenthetik a koleszterin-, az inzulin- és a vérnyomásszintet, valamint az agyműködést is serkenthetik” – mondta Dr. Liu.

A kutatást az Amerikai Alzheimer Alapítvány is támogatta. Dr. Liu hangsúlyozta, a kapott eredmény azért kulcsfontosságú, mert

segítségével a későbbiekben még pontosabb táplálkozási irányelveket fogalmazhatnak meg a szakemberek, ugyanakkor további kutatások szükségességét is kiemelte.
Forrás: nypost.com

Magazin ajánló: