0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 11.

Az állatifehérje-termelés növekedése lelassul 2024-ben

A Rabobank új jelentése szerint az állatifehérje-termelés 2024-ben tovább növekszik, de lassabb ütemben.
forrás: pixabay.com

Az állatifehérje-termelés 2024-ben tovább növekszik, de a továbbra is szűk árrések miatt lassabb ütemben. Az a tény, hogy az állati fehérjét gyártó vállalatok továbbra is növelik a termelést, és ilyen kihívásokkal teli piaci körülmények között is teljesítik a vásárlók elvárásait, bizonyítja rugalmasságukat. Annak ellenére, hogy a megélhetési költségek nyomást gyakorolnak a fogyasztók pénzügyeire, továbbra is van kereslet az állati fehérjék iránt, a vállalatok pedig képesek leküzdeni a kihívásokat, a magas költségektől a szabályozási bizonytalanságig és a betegségekig.

Globális összefoglaló

Egyes piaci feltételeknek javulniuk kell 2024-ben, ahogy csökkennek az inputköltségek, és ahogy egyes fogyasztók egyre jobban hozzászoknak a körülöttük lévő bizonytalanságokhoz. A piaci feltételek egyéb változásai azonban inkább strukturális jellegűek, és így folyamatos költségekkel és változásokkal járnak – bizonyos lehetőségeket és kockázatokat teremtenek.

„Ahhoz, hogy a vállalatok fenntartsák az elmúlt évek sikerét, elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjanak a piac szerkezeti változásaihoz. Ahelyett, hogy egyszerűen meglovagolnák a piaci lehetőségeket, az állati fehérjékkel foglalkozó vállalkozásoknak számba kell venniük erősségeiket, és fel kell készülniük arra, hogy ellátási láncaikat magas költségekkel és alacsony haszonkulcsokkal járó környezetben működtetik. A vállalatoknak meg kell duplázniuk termelékenységük javítását, felül kell vizsgálniuk meglévő portfóliójukat, meg kell erősíteniük az ellátási láncban fennálló partnerségeiket, növelniük kell az új termékek fejlesztésébe való befektetéseket, és módosítaniuk kell az árképzési stratégiájukat, hogy sikeresek legyenek a következő év kihívásai között”

– mondja Justin Sherrard, az Animal Protein globális stratégája.

Bár lassul a termelés növekedése, továbbra is viszonylag erőteljes lesz Brazíliában, kismértékben növekedni fog Kínában és Óceániában, Délkelet-Ázsiában felgyorsul a növekedés, míg más piacokon visszaesik. Míg a marhahús, a sertéshús és a vadon élő tenger gyümölcsei fogynak, a baromfi és az akvakultúra növekedése erőteljes lesz.

Illusztráció
forrás: mmg

Különféle fajokat, régiókat érintő tényezők

A marhahús, a sertéshús és a vadon élő tenger gyümölcsei előállítása csökkenni fog, míg a baromfi és az akvakultúra növekedése szerény növekedést mutat. Észak-Amerikában a baromfi nyer a fogyasztói preferenciák változásain, a marhahústermelés viszont folyamatosan csökken. Brazília vezet a termelés növekedésében, a termelés várhatóan minden faj esetében növekedni fog; a sertéshús nő a leggyorsabban, ezt követi a baromfi. Kínában a sertés- és marhahús piaca van a legnagyobb nyomás alatt, és a baromfihús van a legjobb helyzetben.

A betegségek kockázata, köztük az afrikai sertéspestisé (ASP) és a magas patogenitású madárinfluenzáé, Európa-szerte minden fajra nyomást fognak gyakorolni, míg Délkelet-Ázsiában a betegségekből adódó nyomás enyhülése hozzá fog járulni a termelés növekedéséhez 2024-ben.

Az utóbbi régióban bár Az ASP-járványok okozta nyomás továbbra is fennáll, a sertéshús vezeti a növekedést, ezt követi a baromfi.

A betegségek kockázatai mellett 2024-ben az állatifehérje-ipar előtt álló egyéb problémák a fogyasztási szokások megváltoztatása, az El Niño, a globális kereskedelmi kihívások, valamint a fenntarthatóság és nyomon követhetőség. Az El Niño várhatóan kínálati nyomást fog okozni, és több kihívást hoz magával, mint lehetőséget. A globális kereskedelmet kihívás elé állítják a biológiai biztonság, az éghajlat, a protekcionizmus és a geopolitikai tényezők.

Illusztráció
forrás: mmg
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/research.rabobank.com

Magazin ajánló: