Az állatifehérje-termelés 2024-ben tovább növekszik, de a továbbra is szűk árrések miatt lassabb ütemben. Az a tény, hogy az állati fehérjét gyártó vállalatok továbbra is növelik a termelést, és ilyen kihívásokkal teli piaci körülmények között is teljesítik a vásárlók elvárásait, bizonyítja rugalmasságukat. Annak ellenére, hogy a megélhetési költségek nyomást gyakorolnak a fogyasztók pénzügyeire, továbbra is van kereslet az állati fehérjék iránt, a vállalatok pedig képesek leküzdeni a kihívásokat, a magas költségektől a szabályozási bizonytalanságig és a betegségekig.
Globális összefoglaló
Egyes piaci feltételeknek javulniuk kell 2024-ben, ahogy csökkennek az inputköltségek, és ahogy egyes fogyasztók egyre jobban hozzászoknak a körülöttük lévő bizonytalanságokhoz. A piaci feltételek egyéb változásai azonban inkább strukturális jellegűek, és így folyamatos költségekkel és változásokkal járnak – bizonyos lehetőségeket és kockázatokat teremtenek.
– mondja Justin Sherrard, az Animal Protein globális stratégája.
Bár lassul a termelés növekedése, továbbra is viszonylag erőteljes lesz Brazíliában, kismértékben növekedni fog Kínában és Óceániában, Délkelet-Ázsiában felgyorsul a növekedés, míg más piacokon visszaesik. Míg a marhahús, a sertéshús és a vadon élő tenger gyümölcsei fogynak, a baromfi és az akvakultúra növekedése erőteljes lesz.
Különféle fajokat, régiókat érintő tényezők
A marhahús, a sertéshús és a vadon élő tenger gyümölcsei előállítása csökkenni fog, míg a baromfi és az akvakultúra növekedése szerény növekedést mutat. Észak-Amerikában a baromfi nyer a fogyasztói preferenciák változásain, a marhahústermelés viszont folyamatosan csökken. Brazília vezet a termelés növekedésében, a termelés várhatóan minden faj esetében növekedni fog; a sertéshús nő a leggyorsabban, ezt követi a baromfi. Kínában a sertés- és marhahús piaca van a legnagyobb nyomás alatt, és a baromfihús van a legjobb helyzetben.
Az utóbbi régióban bár Az ASP-járványok okozta nyomás továbbra is fennáll, a sertéshús vezeti a növekedést, ezt követi a baromfi.
A betegségek kockázatai mellett 2024-ben az állatifehérje-ipar előtt álló egyéb problémák a fogyasztási szokások megváltoztatása, az El Niño, a globális kereskedelmi kihívások, valamint a fenntarthatóság és nyomon követhetőség. Az El Niño várhatóan kínálati nyomást fog okozni, és több kihívást hoz magával, mint lehetőséget. A globális kereskedelmet kihívás elé állítják a biológiai biztonság, az éghajlat, a protekcionizmus és a geopolitikai tényezők.